Četvrta kuhinjska revolucija - Zoran Modli
Četvrta kuhinjska revolucija - Zoran Modli

Na obalama naše civilizacije odavno već leže odbačene krhotine mašinske, električne i digitalne revolucije. Talase uzburkanog mora današnjice odlučno seče pramac broda četvrte industrijske revolucije, najkompleksnije od svih dosadašnjih. Dobar brod, jak brod, na volšeban način sam od sebe ojačava, a posada mu je sve šarolikija. Čudo je ta četvrta industrijska revolucija, više se i ne zna ko su joj mornari, a ko putnici, nekako nas sve zajedno postepeno usisava u svoje potpalublje…

Kad zaboravite metafore i trezveno pogledate oko sebe, vidite da je sve manje malih, a sve više velikih. Novo doba nas je toliko izglobalizovalo da više i ne znamo zahvaljujući kome opstajemo, da li je to zbog nečije dobrote ili zbog nečije pohlepe. Ono što smo bili juče, danas više nismo, a budućnost se i ne usuđujemo da prognoziramo – mada je grčevito planiramo.

Znam jednu IT kompaniju koja je uvek bila mala, ali je dobijala velike poslove. Sve to je bilo suviše lepo da bi dugo trajalo, pa zato i nije. Poput hipermarketa koji je priterao u ćošak komšijin dućan dopustivši mu da preživi tek prodajom hleba i mleka, mala IT kompanija o kojoj govorim postala je još manja, a poslovi preko noći otišli u fejd-aut. Ljudi ne bi bili to što jesu kad ne bi bili borci, pa je prvi čovek male kompanije odlučio da napravi veliki veb sajt. Nazvao ga je “Recepti i kuvar online” i – evo ga sada kako pobeđuje četvrtu industrijsku revoluciju četvrtom kuhinjskom!

Miodrag Ilic (da, to je ime tog maštovitog i hrabrog IT krojača) načinio je malu revoluciju u načinu na koji se bavi hranom, kuhinjom i medijima na ovom portalu, u čemu mu je mnogo pomoglo upravo poznavanje IT-a. Ni to mu nije bilo dovoljno, nego je još i napisao i objavio knjigu “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”, koja je istog časa uvrštena u naše nacionalno blago. I, gle, evo sada iste knjige i u e-book verziji u globalnoj knjižari Amazon.com za Kindle App e-reader! To već treba iskoristiti.

S tim u vezi imam jednu dobru i jednu, hm, lošu vest. Dobra je što možete da je imate besplatno. Loša je što ova ponuda važi još samo tri dana. Mada, baš i ne vidim u tome nešto naročito loše, skinite je odmah sa Amazona i mirni ste. Poklonite je, ovakvu digitalnu, dragoj ženskoj osobi za Osmi mart, na primer. Zar to nije dobra ideja?

Ako jeste, možete pravo na Amazon.

Zoran Modli

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!