Chimney Cake - savršena praznična poslastica - Youtube
Chimney Cake - savršena praznična poslastica - Youtube

Chimney Cake je neodoljiv, ukusan, aromatičan kolač – naizgled obično toplo pecivo, u koje se svi zaljube od prvog zalogaja. Ovo je naš predlog za idealnu prazničnu poslasticu!

U većini putopisa o Transilvaniji, sigurno će se naći neki, koji govori o ukusnom pecivu po imenu Kirto Kolaš (Kürtőskalács). To je, u bukvalnom prevodu: dimnjak kolač. Pravi se od jednostavnih sastojaka, a traka od testa se umotava oko drvenih rolni, sa dosta posutog šećera i koji se peče iznad otvorene vatre, ili u specijalno dizajniranim pećima.

Dok je još vruć, može se posipati raznim sastojcima, ili se može ostaviti u svom prirodnom izgledu, sa sjajnom korom od karameliziranog šećera.

Interesantan naziv ovog kolača potiče od mađarske reči Kürtős (dimnjak). Svojim izgledom jako podseća na dimnjak, a i para koja izlazi iz vrelog, gotovog kolača, podseća na dim, koji izlazi iz dimnjaka. Kürtőskalács je nacionalni kolač u Mađarskoj, ali, ovaj kolač može se pronaći i konzumirati u preko 50 zemalja.

Chimney Cake - savršena praznična poslastica - Youtube
Chimney Cake – savršena praznična poslastica – Youtube

Recept za Chimney Cake (dimnjak kolač) je prilično jednostavan – pravi se od slatkog testa sa kvascem. Razvaljane trake gotovog testa se obavijaju oko drvenog valjka, koji je postavljen na ražanj, i na kraju, dobro se pospe kristal šećerom.

Peče se iznad užarenog drvenog uglja, ili u specijalnim pećima, dok se njegova površina ne pretvori u zlatno – braon boju, sa sjajnom korom od karamelizovanog šećera. Čim se skine sa vatre, površina kolača može se, po želji i ukusu, posipati sa dosta dodatnih sastojaka, kao što su mleveni orasi, čokolada u prahu, cimet u prahu, itd…

Pogledajte jedan video recept za Chimney Cake (dimnjak kolač):

Ukoliko pripremate ovaj kolač, pošaljite nam vaše recepte.

Za one koji nemaju uslova da pripremaju ovaj kolač, u Beogradu postoji nekoliko mesta, na kojima se može kupiti.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!