Čokoladni cvetići – Sandra Stojiljković Cvetković
Čokoladni cvetići – izuzetno lep i dekorativan keks-kolač, spoj hrskavog i kremastog, posebno interesantan najmlađima.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Čokoladni cvetići – Sandra Stojiljković Cvetković
- Za testo:
- 300 g brašna
- 150 g šećera
- 150 grama margarina
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- rendana kora jednog limuna
- Za filovanje:
- 1 kesica čokoladnog šlaga
- malo mleka ili kisele vode – za mućenje šlaga
- 50 g crne čokolade.
- Za dekoraciju:
- 50 grama crne čokolade
- 50 grama bele čokolade
- 50 grama margarina
- Penasto umutiti margarin i šećer, pa dodati jaje. Sve lepo ujednačiti, pa postepeno dodavati brašno, limunovu koricu i prašak za pecivo. Umesiti glatko testo.
- Oklagijom ga rastanjiti na pobrašnjenoj podlozi. Debljina rastanjene kore može biti od nekoliko milimetara do pola centimetra (s obzirom da se spajaju po dva cvetića, lepše izgledaju kada su tanji). Modlom za vanilice vaditi cvetiće. Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 12- 15 minuta (da blago porumene).
- Umutiti u međuvremenu šlag sa malo mleka ili kisele vode, pa mu dodati 50 g otopljene i prohlađene crne čokolade i lepo sjediniti. Spajati ovim filom pečene keksiće. Otopiti crnu i belu čokoladu na tihoj vatri, pa u svaku smesu dodati po 25 g margarina i mešati dok se margarin lepo ne sjedini. Preliti cvetiće crnom čokoladom, ostaviti da se malo stegne, pa ih preliti potom i belom čokoladom.