Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Čorba koprive je toliko dobra da ćete je jesti svaki dan!

0

Sigurno ste čuli da je lekovita u čaju i raznim napicima, poput sirupa. A da li ste znali da se od nje može napraviti čorba koja diže nivo gvožđa u krvi samo jednim pojedenim tanjirom.

Jeste li ikad probali koprivu? Verovatno se pitate, pobogu zašto bismo?! Kao prvo, da, jestiva je i ne, ne peče kad je jedete. Kao drugo, jako je ukusna i zdrava. I ne samo to, ona je jedan od najbogatijih izvora gvožđa među biljkama i odličan izvor proteina čime čisti krv i jetru.

Ako vam je kojim slučajem „opalo“ gvožđe u momentu kada je najpotrebnije da budete „na nogama“, jedan tanjir ove čorbe rešava stvar!

PROČITAJ: SOK OD KOPRIVE

Pretpostavljamo da se pitate gde možete da kupite koprivu. Morate li u šetnju u prirodu sa rukavicama i makazama u rukama? E pa ne morate. Možete je pronaći iza vaše vikendice, ali i na pijaci i u prodavnicama sa zdravom hranom. Prilično je jeftina, jedna kesica iste košta 50 dinara, a dovoljna je za obork za celu porodicu.

Sastojci za: 4 osobe. Vreme pripreme: 30 minuta.

Za čorbu:

  • maslinovo ulje
  • 3 veća praziluka (1 šoljica narezanog)
  • 2 mlada luka
  • 2 veća češnja belog luka
  • 2/3 kašičice soli
  • 1/2-2/3 kašičice mlevenog korijandera
  • 3 kašičice zobenih pahuljica
  • 200 grama koprive
  • grančica svežeg bosiljka
Čorba koprive je toliko dobra da ćete je jesti svaki dan! - Pixabay
Čorba koprive je toliko dobra da ćete je jesti svaki dan! – Pixabay

Za začinjene pečurke:

  • 300 g šitake
  • prstohvat soli
  • prstohvat čilija
  • malo majčine dušice ili sušenog mediteranskog bilja
  • maslinovo ulje za prženje
  • prstohvat soli

Za serviranje:

  • peršun
  • pavlaka
  • začinsko bilje (sveži peršun, korijander)

Priprema:

  • Kratko prodinstajte na kolutiće narezani praziluk, mladi luk i beli luk uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte korijander, so i 4 šolje vode. Kada provri, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 5 minuta.
  • Zatim dodajte zobene pahuljice i kuvajte još 5 minuta.
  • Dodajte opranu koprivu. Izgledaće kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem delom pokrije tečnost i poklopite. Kuvajte 3-5 minuta, zavisno od toga koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuvate.
  • Proverite prstima da li je stabljika omekšala. Ako jeste, vreme je da je ocedite i isečete na sitne komade. Ukoliko imate više vremena i mogućnosti, možete je izmiksati u blenderu dok ne postane potpuno kremasta. Izgledaće malo vodnjikavo na prvi pogled, ali pustite je da odstoji.
  • Pre serviranja, slobodno vratite čorbu na šporet i podgrejte je. Potom sipajte u tanjire, dodajte pečurke koje ste prethodno propržili po vrhu, kašiku pavlake i pospite začinsko bilje po vrhu.

Ovako napravljena čorba može vam zameniti obork jer je veoma sita, ali pre svega zdrava.

Prijatno!

Izvor: BKTV news

Autor: Katarina Mihajlović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.