Sigurno ste čuli da je lekovita u čaju i raznim napicima, poput sirupa. A da li ste znali da se od nje može napraviti čorba koja diže nivo gvožđa u krvi samo jednim pojedenim tanjirom.
Jeste li ikad probali koprivu? Verovatno se pitate, pobogu zašto bismo?! Kao prvo, da, jestiva je i ne, ne peče kad je jedete. Kao drugo, jako je ukusna i zdrava. I ne samo to, ona je jedan od najbogatijih izvora gvožđa među biljkama i odličan izvor proteina čime čisti krv i jetru.
Ako vam je kojim slučajem “opalo” gvožđe u momentu kada je najpotrebnije da budete “na nogama”, jedan tanjir ove čorbe rešava stvar!
PROČITAJ: SOK OD KOPRIVE
Pretpostavljamo da se pitate gde možete da kupite koprivu. Morate li u šetnju u prirodu sa rukavicama i makazama u rukama? E pa ne morate. Možete je pronaći iza vaše vikendice, ali i na pijaci i u prodavnicama sa zdravom hranom. Prilično je jeftina, jedna kesica iste košta 50 dinara, a dovoljna je za obork za celu porodicu.
Sastojci za: 4 osobe. Vreme pripreme: 30 minuta.
Za čorbu:
- maslinovo ulje
- 3 veća praziluka (1 šoljica narezanog)
- 2 mlada luka
- 2 veća češnja belog luka
- 2/3 kašičice soli
- 1/2-2/3 kašičice mlevenog korijandera
- 3 kašičice zobenih pahuljica
- 200 grama koprive
- grančica svežeg bosiljka
Za začinjene pečurke:
- 300 g šitake
- prstohvat soli
- prstohvat čilija
- malo majčine dušice ili sušenog mediteranskog bilja
- maslinovo ulje za prženje
- prstohvat soli
Za serviranje:
- peršun
- pavlaka
- začinsko bilje (sveži peršun, korijander)
Priprema:
- Kratko prodinstajte na kolutiće narezani praziluk, mladi luk i beli luk uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte korijander, so i 4 šolje vode. Kada provri, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 5 minuta.
- Zatim dodajte zobene pahuljice i kuvajte još 5 minuta.
- Dodajte opranu koprivu. Izgledaće kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem delom pokrije tečnost i poklopite. Kuvajte 3-5 minuta, zavisno od toga koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuvate.
- Proverite prstima da li je stabljika omekšala. Ako jeste, vreme je da je ocedite i isečete na sitne komade. Ukoliko imate više vremena i mogućnosti, možete je izmiksati u blenderu dok ne postane potpuno kremasta. Izgledaće malo vodnjikavo na prvi pogled, ali pustite je da odstoji.
- Pre serviranja, slobodno vratite čorbu na šporet i podgrejte je. Potom sipajte u tanjire, dodajte pečurke koje ste prethodno propržili po vrhu, kašiku pavlake i pospite začinsko bilje po vrhu.
Ovako napravljena čorba može vam zameniti obork jer je veoma sita, ali pre svega zdrava.
Prijatno!
Izvor: BKTV news
Autor: Katarina Mihajlović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!