Čorba sa prosom – Kristina Gašpar
Čorba sa prosom – Ova čorbica je vrlo jednostavna za pripremu-ukusna je i hranljiva. Takođe je i posna.
Mislim da sam već o ovim zrncima pisala. a ukoliko nisam, pisaću nekom drugom pilikom. Za one koji ne znaju šta je proso, dajem kratko objašnjenje-to je žitarica koju vole papagaji 😉
Ovo mi je najlakši način da objasnim šta je proso. S tim što je proso koji se koristi za ljudsku upotrebu oljušen, za raliku od onog koji konzumiraju papagaji. Inače, proso me uvek asocira na papagaje 😉 Nisam probala da koristim integralni proso, čini mi se da mu je ljuska pretvrda, ali to ne znači da nekom prilikom neću eksperimentisati.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Čorba sa prosom – Kristina Gašpar
- 2 kašike ulja po izboru
- 1 srednja šargarepa
- 1 srednji zelen
- 4 kašike prosa
- po ukusu: so (biber, kurkuma, peršunov list…)
- Šargarepu i zelen očistiti i izrendati. Potom propržiti kratko na ulju, pa sipati opran proso i oko 1 l vode.
- Čorbu kuvati desetak minuta, dodati, po potrebi i ukusu, još vode, začiniti i kuvati još koji minut.
- Prilikom služenja, čorbu posuti peršunovim listom.