Crni pirinač je bio zabranjen, a može da preporodi vaš organizam

Više nema status „zabranjene“, ali crni pirinač se i dalje proizvodi manje u odnosu na beli i braon pirinač.

Najbogatiji nutrijentima

Pola šoljice kuvanog crnog pirinča sadrži oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata, a uz to je dobar izvor vlakana, gvožđa, bakra i belančevina.

U poređenju sa drugim vrstama pirinča, crni je najbogatiji antioksidansima – sadrži šest puta više antioksidanata od drugih vrsta pirinča – a sadrži više nego dvostruku količinu vlakana. Osim toga, crni pirinač je i znatno bogatiji belančevinama: pola šolje kuvanog crnog pirinča sadrži pet grama belančevina.

Crni pirinač spada u bezglutenske namirnice, pa je idealan za osobe obolele od celijakije, a pretpostavlja se da je svaka sedma osoba na svetu osetljiva na gluten. Konzumacija crnog pirinča umesto prerađenih žitarica, osobama osetljivim na gluten će zato pomoći da se reše probavnih problema.

Smanjuje rizik od srčanog udara

Crni pirinač tamnu boju duguje antocijaninima, odnosno jakim antioksidantima koji se rastvaraju u vodi, a sprečavaju stvaranje masnih naslaga u arterijama i time smanjuju rizik od srčanog udara. Ovi antioksidansi kontrolišu nivo holesterola bolje nego bilo koji drugi sastojci iz hrane, a ujedno štite od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu.

Čuva zdravlje očiju

Vitamin E, jedan od antioksidanata koje ovaj pirinač sadrži, čuva ćelije očiju od delovanja slobodnih radikala, timer sprečavajući nastanak očnih bolesti poput katarakte.

Poboljšava pamćenje Zahvaljujući snažnim antioksidansima koje sadrži, crni pirinač poboljšava moždane funkcije. Istraživanje na miševima je pokazalo da ova namirnica značajno usporava starenje mozga. Određene grupe antioksidansa, među kojima su prvenstveno antocijanini, poboljšavaju procese učenja i pamćenja.

Štiti jetru

Konzumacija crnog pirinča pomaže čišćenje organizma od toksina i sprečava nastanak masne jetre. S obzirom na to da sadrži korisna vlakna, crni pirinač sprečava zatvor, nadutost i druge probavne tegobe. Vlakna iz ovog pirinča vezuju se za toksine, čime olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma. Zahvaljujući tome ova namirnica je idealan izbor za sve one koji žele da skinu višak kilograma.

Štiti od dijabetesa

Crni pirinač sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze, a time se sprečava nagli porast šećera u krvi. S druge strane, beli pirinač doprinosi otpornosti organizma na insulin, čime povećava rizik od dijabetesa. Stoga se upravo crni pirinač preporučuje onima koji imaju početni stadijum dijabetesa, kao i gojaznim osobama.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Crni pirinač je bio zabranjen, a može da preporodi vaš organizam

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.