Čupave lepinje – onako… Sasvim slučajno… Ne znam u čemu sam našla inspiraciju, ali napravila sam ove ukusne lepinje koje privlače pažnju kako izgledom tako i ukusom.
Čupave lepinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Čupave lepinje – onako… Sasvim slučajno… Ne znam u čemu sam našla inspiraciju, ali napravila sam ove ukusne lepinje koje privlače pažnju kako izgledom tako i ukusom.
Čupave lepinje, sastojci:
- 500 gr brašno (meko tip 400)
- 0,5 kašičica prašak za pecivo
- 1 kašičica morska so
- 10 gr kvasac (sveži)
- 1,5 dl voda (mlaka)
- 1,5 dl mleko (mlako)
- 0,5 dl ulje (po izboru)
- 100 gr trapist (sitno rendan)
Čupave lepinje, priprema:
- U posudu za mešenje sipati sve suve sastojke (osim šećera i trapista) i sjediniti ih.
- Kvasac i šećer razmutiti u malo mleka, dodati kašičicu brašna i ostaviti da kvasac „krene“ (biće dovoljno 10-tak minuta na toplom mestu).
- Sjediniti sve tečne sastojke, dodati ih u suve i umesiti glatko testo.
- Testo ostaviti da se odmori 15-tak minuta.
- Podeliti ga na željeni broj delova, oblikovati loptice, valjati ih u trapist, ređati u pleh obložen papirom za pečenje i pritisnuti ih dlanom kako bi se dobio oblik lepinje.
- Rernu uključiti na 220 stepeni.
- Kada se zagrejete, peći lepinje/zemičke 15-tak minuta.
- Služiti ih umesto hleba ili praviti od njih sendviče.
Veličinu lepinja prilagodite potrebama.U testo možete dodati začinsko bilje.
Preporučujem kombinaciju origana, bosiljka, mrvljene ljute paprike i belog luka.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!