Da li je banana dobra za doručak? - Pixabay
Da li je banana dobra za doručak? - Pixabay

Banana je vaš izbor za doručak? Nažalost, upravo banana nije baš najbolja za doručak. Eksperti tvrde da ona nije dobra za doručak i da bi trebalo dobro razmisliti pre nego je pojedete…

U stvari, banana može potpuno da ugrozi vaš zdrav način ishrane. Nutricionista Deril Žiofre (Daryl Gioffre) je objasnio da banane imaju dobru reputaciju zbog velike količine kalijuma, biljnih vlakana i magnezijuma (sve su ovo dobri elementi za vašu ishranu), ali, ipak, po njegovom mišljenju, banana nije dobra kao jedna od opcija za doručak.

Zašto banana nije dobra za doručak?

Banana ima visok sadržaj prirodnog šećera (oko 25%) koji, uparen sa niskom kiselošću, dovodi do skoka vašeg šećera u krvi i njegovog naglog pada tokom prepodneva. “Banana vam daje brz podsticaj”, objašnjava dr Žofre, “ali, ubrzo ćete se osećati umorno i gladno. Takođe, banana nije dobra ni za vaš digestivni sistem.”

Kada konzumirate šećer, u bilo kojoj formi, on fermentira, kao pivo ili vino, i pretvara se u kiseline i alkohol u vašem telu. To nije dobro za vaš digestivni sistem, naglašava dr Žofre.

Da li je banana dobra za doručak? - Pixabay
Da li je banana dobra za doručak? – Pixabay

I pored svega što je rečeno, ne morate potpuno ukinuti bananu za doručak – morate je samo upariti sa nekom drugom vrstom hrane, jer, Dr Žofre tvrdi da, bez stvaranja balansa između banane i zdravih masti, mnoge pogodnosti sastojaka banane će biti potpuno izgubljene, a šećer i kiselina u krvi će bam biti povećani.

PROČITAJ: Voćni banana – malina mafini – Snežana Kitanović (VIDEO RECEPT)

On preporučuje da se banana upari sa nečim što neutrališe kiselinu i usporava metabolizam, da bi se sprečio nagli skok šećera u krvi, pa zatim njegov nagli pad, a to su zdrave masnoće, kao na primer, masnoće iz kikiriki putera, začini i biljke.

Dakle, možete napraviti sledeću kombinaciju za doručak: integralni hleb, premazan kikiriki puterom i banana iseckana na komade. Ovo će vam sigurno pomoći da ne budete umorni i gladni, već oko 11h pre podne.

Izvor: Ellen Scott for Metro.co.uk

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!