Da li je kikiriki zdrav? - Pixabay
Da li je kikiriki zdrav? - Pixabay

Iako je kikiriki energetska bomba prepuna kalorija, nutricionisti preporučuju da se povremeno konzumira.

Naime, konzumiranjem samo 30 g ove namirnice nedeljno (uz inače uravnotežen jelovnik) mogla bi da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih poremećaja za 23-28 odsto, a u slučaju drugih oboljenja za 17-21 odsto! Do ovog zaključka došli su američki naučnici sa Univerziteta Vanderbilt, nakon višegodišnjeg proučavanja načina ishrane oko 70.000 Amerikanaca i 130.000 Kineza.

Da li je kikiriki zdrav? - Pixabay
Da li je kikiriki zdrav? – Pixabay

Bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, kikiriki je istovremeno hranljiv i lekovit. Među mnoštvom korisnih sastojaka, ova omiljena grickalica svih generacija, obiluje inače deficitarnim gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, fosforom… I što je veoma važno, ne sadrži holesterol.

Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.

Pet razloga da češće jedete kikiriki

Snižava holesterol

Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodate masnoće i soli pa je reč o zdravoj namirnici s brojnim nutritivnim svojstvima. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, i tako štite srce i kardiovaskularni sistem, piše Zadovoljna.hr.

PROČITAJ: ENERGETSKI NAMAZ

Uravnotežuje nivo šećera u krvi

Jedna studija je pokazala kako unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Ubija glad

Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat ukus koji je vrlo zasitan, a time i dobar saveznik u mršavljenju. Osetite li glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.

Podstiče pamćenje

Ove grickalice su odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji podstiče rad celog organa i pamćenje.

Bogatstvo nutrijenata

Dozrevanje ploda u zaštitnoj ljusci omogućava kikirikiju da zadrži sve hranjive materije, uključujući i važne minerale poput cinka i gvožđa, što doprinosi zdravlju celog organizma.

Izvor: BKTV news

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!