Da li je Sokrat bio u pravu? - Zoran Modli
Da li je Sokrat bio u pravu? - Zoran Modli

Zato, aj’ da i ja nešto citiram. Sokrat je, navodno (nisam proveravao, citat je tek tako dolepršao do mene), izrekao ovih nekoliko rečenica, od kojih svaka naredna nepobitno potvrđuje onu prethodnu:

Demokratija će ispaštati zato što će pokušati svima da ugodi. Siromasi će zahtevati imovinu bogatih. A demokratija će im to dati. Mladi će zahtevati da budu uvažavani kao i stari, žene će želeti da budu kao muškarci, stranci će zahtevati prava starosedelaca. A demokratija će im to dati. Lopovi i prevaranti će želeti važne državne funkcije. A demokratija će im to dati. A kada lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastaće gora tiranija nego u vreme bilo koje prethodne monarhije ili oligarhije.”

Navodno je Sokrat to izgovorio u jednom dahu i u jednom danu, danu koji je padao negde između 470. i 399. godine pre nove ere. Da li je tada imao čitavu 71 ili samo jednu godinu života (u šta sumnjam) nebitno je, ali je poenta svakako najbitnija: da vidite kako je to nekada davno bilo u dekadentnoj Staroj Grčkoj. Sva sreća, te smo izbegli ove zamke demokratije, pa danas uživamo u nepomućenoj idili 21. veka.

Da li je Sokrat bio u pravu? - Zoran Modli
Da li je Sokrat bio u pravu? – Zoran Modli

I globalno, a bogu hvala, i lokalno.

Izvor: Zoran Modli, Fejsbuk stranica

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!