Da li paradajz može da pomogne u borbi protiv raka?
Da li paradajz može da pomogne u borbi protiv raka?

Rezultati najnovije studije Onkološkog istraživačkog centra Merkoljano u Italiji pokazali su da paradajz može da uspori razvoj raka stomaka.

Ova popularna mediteranska voćka koči razvoj ćelija raka kada se pojede u celosti.

Ovo istraživanje moglo bi da otvori put drugim studijama koje bi se fokusirale na sprečavanje bolesti, kao i na korišćenje ishrane kao dodatka konvencionalnim tretmanima.

Rezultati su kontradiktorni u odnosu na predthodna istraživanja, prema kojima samo likopen ima pozitivna dejstva u borbi protiv raka.

Autor studije Danijela Barone ističe da dejstvo paradajza nije povezano sa nekim određenim sastojkom, kao što je likopen, već ukazuje na to da sve supstance u paradajzu zajedno imaju lekovito dejstvo.

Istraživanjem je utvrđeno da svi sastojci paradajza smanjuju širenje i umnožavanje ćelija raka i da ih na kraju ubijaju.

Ovi rezultati imaju implikacije ne samo u smislu prevencije, već otvaraju put novim vidovima lečenja, kažu naučnici.

Izvor: bktvnews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!