Dakle, vi ste bili na izložbi o Urošu Prediću – Narodni muzej Zrenjanin

Svečano zatvaranje izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ biće upriličeno u sredu 28. februara 2018. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Tokom više od dva i po meseca trajanja izložbe broj posetilaca premašio je brojku od 7.000, a organizovan je i bogat prateći program koji je obuhvatio tumačenja postavke, likovne radionice „Slika od oblaka“, svečano uručenje nagrada i pohvala učesnicima literarnog i likovnog konkursa povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića, promociju knjiga Radovana Vlahovića, Novogodišnji koncert učenika muzičke škole Josif Marinković, predavanje Aleksandre Ninković Tašić “Nauka i umetnost ruku pod ruku – Mihajlo Pupin i Uroš Predić”, predavanje Olivere Skoko „Poslednji dani velikog slikara“, obeležavanje Svetskog dana turističkih vodiča predavanjem „Kultura Maja na tlu Meksika“ i koncert „Saksofon i klavir“.

Čin svečanog zatvaranja izložbe biće propraćen osvrtom na prateće programe i sam tok izložbe, fotografijama sa radionica, vođenja i ostalih dešavanja, kao i otkrivanjem gostovanja ove postavke u budućnosti. Govoriće autor izložbe, viši kustos-istoričar umetnosti, Olivera Skoko.

Da podsetimo: Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? otvorena je u Salonu zrenjaninskog Muzeja 7. decembra 2017. godine povodom obeležavanja 160 godina od rođenja slikara. Narodni muzej Zrenjanin ima čast da jedini u Srbiji čuva vredan Legat Uroša Predića i namera je bila da se ovaj važan jubilej obeleži adekvatnom postavkom i katalogom koji bi podsetili na značaj ličnosti i umetnosti Uroša Predića.

Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci će biti izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi…

Ovom izložbom, koja je organizovana povodom 160 godina od Uroševog rođenja, pokušali smo još jednom ukažemo ne samo na veličinu njegovog značaja, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada kroz legat koji zrenjaninski Muzej čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je reč o životu Uroša Predića. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks.

Izvor: saopštenje Naordni muzej Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Dakle, vi ste bili na izložbi o Urošu Prediću – Narodni muzej Zrenjanin

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.