Dan u Boljevačkom srezu, 1925. godina
Dan u Boljevačkom srezu, 1925. godina

Čitajući stare knjige podsećamo se zaboravljenih naziva pojedinih delova dana i noći. Danas zaboravljeni, nekada su imali jako velikog značenja u objašnjavanju u kom se periodu dana nešto desilo. O tome se govori u knjizi Srpski narodni običaji iz sreza Boljevačkog, 1925., autora Savatija Grbića.

Prema dobu godine i dan je kad duži a kad kraći. Narod smatra da su najduži dani od Vidova-dana pa do Petrova-dana, a da su noći tada najkraće. Noći su pak kao što smo videli najduže o Mratincima, kad su dani najkraći.

Dan narod računa od zore do mraka, pa ma koje dužine on bio.

Dan i noć narod ovako deli:

 1. Ponoć. – Ponoć se zove vreme oko pola noći, otprilike između dvanaest i jednoga sata po ponoći.
 2. Prvi petlovi. – To je vreme posle pola noći, kad zapevaju prvi petlovi. Narod misli da je tada jedan sat posle pola noći. Čim zapevaju prvi petlovi, narod veli da je ponoć prevalila, i tada već ustaju oni, koji imaju da idu na put ili da svrše kakav hitan posao.
 3. Zora. – Čim se na nebu pojavi zvezda zornjača, narod veli da je zora. Od zore do svanuća narod računa da ima dva sata.
 4. Svanuće. – Vreme kad se zora zabeli na istoku, zove se svanuće. Od svanuća do izgrevanja sunca ima čitav sat. U to vreme je najhladnije. Seljaci obično ustaju u svanuće.
 5. Mali ručak. – Mali ručak pada oko osam sati pre podne.
 6. Veliki ručak ili Pladne. – Veliki ručak, pladne, obed ili užina pada oko jednog sata po podne. (“Sunce pladne a devojke gladne”, govori se kao poslovica, jer se u pladne obeduje).
 7. Ikindija ili (ređe) Zaranci. – Kad se sunce približi zahodu za dva ostnja¹), tada se kaže da je ikindija. Računa se da od ikindije do zalaska sunčevog prođe do tri sata.
 8. Predveče. – Na jedan sat pred mrak zove se predveče.
 9. Sunčani zaod. – Kad sunce počne da zaodi, pa dok se ne izgubi, dok traje ono crvenilo na nebu, kaže se da je sunčani zaod.
 10. Veče. – Kad sunce zađe i nestane onog crvenila na nebu, kaže se da je nastalo veče. Od zalaska sunčevog pa dok ne počne veče ima pola sata. U veče ne daje narod vatru iz kuće, da ne bi noću plakala deca.
 11. Večera. – Na dva sata pošto nastupi veče dolazi večera. U to doba obično se i večera, a posle večere ide se na spavanje.
 12. Velika večera. – Velika večera pada oko deset sati. Posle velike večere nastaje gluvo doba.
 13. Gluvo doba. – Kad se na polju sve utiša, narod veli nastalo je gluvo doba. Po narodnom računu gluvo doba je od deset sati pa dok ne zapevaju prvi petlovi. Narod veli da se u gluvo doba ne treba nikad udaljivati od kuće, niti u to doba putovati, jer u to doba vladaju nečastivi.

Izvor: Srpski narodni običaji iz sreza Boljevačkog, 1925., Savatije Grbić

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!