Danas je 8. mart Međunarodni dan žena
Danas je 8. mart Međunarodni dan žena

8. mart je Međunarodni dan žena, dan kojim se obeležava borba žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Ovaj datum je prihvaćen 1917. kao Međunarodni dan žena, a Ujedinjene nacije su od 1975. godine uvele službeno obeležavanje Međunarodnog dana žena.

Danas je 8. mart Međunarodni dan žena - Pixabay
Danas je 8. mart Međunarodni dan žena – Pixabay

Ovaj dan se obeležava u spomen na štrajk Međunarodnog sindikata tekstilnih radnica iz 1908. godine, koji je bio jedan od tada najvećih sindikata u SAD, a koji su se dogodio baš 8. marta. Po prvi put je Dan žena obeležen kao nacionalni dan 28. februara 1909. godine u SAD, kada je Socijalistička partija Amerike izdala deklaraciju. U Srbiji je Međunarodni dan žena prvi put zvanično obeležen 1914. u Beogradu.

Svim damama želimo srećan 8. mart Međunarodni dan žena!

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!