Deca treba da provode više vremena na snegu - Pixabay
Deca treba da provode više vremena na snegu - Pixabay

Mame su svesne da je sasvim prirodno, poželjno i zdravo da deca provode vreme napolju čak i kad je hladno, ali s druge strane onaj instinkt koji nam govori da treba da zaštitimo svoje mladunče nas često nadjača pa biramo da vreme provodimo u zatvorenom prostoru, a ne napolju.

Postoji nekoliko veoma efikasnih načina da dete dok je napolju bude sigurno i zaštićeno i postoji mnogo više beneficija koje će od vremena provedenog na hladnoći imati. Mi vam otkrivamo i jedne i druge.

U zatvorenim prostorima se kriju bakterije

Nemoguće je da svoje mališane u potpunosti izolujete i zaštitite od bakterija zbog kojih obolevaju, posebno zimi kada virusa i bakterija ima više nego inače. S druge strane ako dozvolite deci da prirodno dođu u kontakt sa nekim bakterijama to će smanjiti šanse da se kod njih razviju neki autoimuni poremećaji i alergije. Iz Centra za kontrolu bolesti kažu da se kod dece jača imunitet tako što ih puštamo napolje. Važno je da deca provode vreme na svežem vazduhu jer se bakterije koje unosimo u kuću uporno recikliraju i što više vremena provodimo u zatvorenom, to smo podložniji bakterijama. Isto tako, sigurno znate da se virusi lakše prenose sa osobe na osobu ako se često boravi u zatvorenim prostorijama koje se zimi ne zrače. Zaključak je da i ako ne izvodite dete napolje onda obavezno često provetravajte prostorije.

Sneg je savršena prilika za fizičku aktivnost

Stručnjaci kažu da je deci neophodno najmanje 60 minuta fizičke aktivnost svakog dana, a vežbanje tokom zime može biti još efikasnije nego inače. Kada deca hodaju kroz sneg koriste veće grupe mišića i potrebno im je više snage (kao i odraslima) da bi se kretali, a posebno grudvali, trčali, sankali… Ako deci tokom zime previše ograničite vreme provedeno napolju, te grupe mišića će se ulenjiti što kasnije može izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako se vaši mališani budu igrali napolju bolje će spavati, apetit će im biti bolji i samim tm će biti bolje raspoloženi.

Deca treba da provode više vremena na snegu - Pixabay
Deca treba da provode više vremena na snegu – Pixabay

Igranje na snegu razvija maštu

Sneg deci predstavlja sasvim nove izazove što psihičke što kognitivne. Na primer, klupe i ljuljaške u parku su zimi prekrivene snegom ili su zaleđene pa deca treba da uz pomoć mašte i snalažljivosti nađu način da ih ponovno koriste ili da pronađu odgovarajuće zamene. Igranje zimskih igara zahteva određene sposobnosti (kako izbeći predmete na stazi dok se sankaju, kako napraviti grudvu da se ne raspada) i zato je zima savršeno godišnje doba za razvijanje istih.

Vitamin D je veoma važan i zimi

Vitamin D pospešuje absorpciju kalcijuma u kosti i pomaže kostima da budu čvrste i jake. Jedan od najboljih načina da dobijemo dovoljnu količinu ovog vitamina jeste da što više vremena provodimo napolju, posebno kad je sunčano vreme jer ga veoma mali broj namirnica sadrži. Ovaj vitamin se stvara u koži i to kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, a dokazano je da menja nivo serotonina u mozgu. Laički rečeno, što više vremena provedete na suncu to ćete biti bolje raspoloženi.

Kako da zaštitite decu na snegu

  • Odredite vreme koje će deca provesti napolju sa kratkim pauzama za odmor i da se ugreju.
  • Decu za sneg oblačite slojevito.
  • Ne dozvolite da deca provode puno vremena napolju kad su ekstremno niske temperature.
  • Uvek ih obucite za jedan sloj garderobe manje nego sebe.
  • Proverite da li je mesto gde će se deca igrati sigurno (da nema skrivenih oštrih i tvrdih predmeta ispod snega, da nema leda).

Izvor: zelenaucionica.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!