Proso je od davnina bilo važan deo ljudske ishrane. Prosena kaša je jedan od načina pripreme ove žitarice, a potiče još iz srednjevekovnih vremena.
Što se tiče sastava, proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica. Bitna karakteristika je da povećava baznost organizma, što doprinosi sprečavanju rasta i razvoj bakterija.
Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom. Proso ne sadrži gluten, pa je pogodno za upotrebu u ishrani ljudi koji pate od celijakije.
Prosena kaša, sastojci:
- proso
- suvo voće, seckano (kruške, jabuke, šljive), po ukusu
- med
Prosena kaša, priprema:
- Proso se potopi u vodu i stavi se da provri.
- Kada počne da vri, ostavite da se kuva 5 min.
- Nakon toga, sklonite sud sa vatre i držite ga poklopljenog još 5 minuta.
- U vruć proso, naseckajte se suve kruške, jabuke ili neko drugo suvo voće, po ukusu.
- Dobijena kaša se izmeša, a zatim, kada se malo prohladi, dodajte med (po ukusu, ali, ne dozvolite da bude preslatko).
Prosena kaša je odlična opcija za doručak ili popodnevnu užinu.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!