DOĐITE NA TESTIVAL #4

Dom omladine Beograda početkom marta biće DOM ZDRAVE HRANE. TESTIVAL, sada u svom četvrtom izdanju, debitovaće u Domu omladine Beograda, 05. i 06. marta, 2022.

Tokom celog vikenda strogi centar Beograda biće ispunjen mirisom peciva i zdravih obroka, koji će se širiti iz Doma omladine Beograda, Makedonska 22. TESTIVAL je zamišljen kao jedinstvena mešavina prodajne izložbe, inspirativnih predavanja i niza „testivalskih“ show cooking radionica. Domaćin svih predavanja i radionica biće Uroš Bogdanović, poznati radijski voditelj i medijski konsultant. Osnovna tema TESTIVALA #4 i radionica biće – salčići (i sva domaća lisnata testa), zaboravljeni tradicionalni recept, koji mnogi nazivaju srpskim kroasanima.

TESTIVAL #4 je na novoj lokaciji! Dom omladine Beograda, postaje “testivalska” pozornica. Partnerstvo sa kultnom lokacijom u centru Beograda, koja je centar kulture i obrazovanja, posvećen mladima, omogućiće svima da uz TESTIVAL saznaju više o tradiciji kulture ishrane, da nešto nauče, da upoznaju i podrže male proizvođače organske i zdrave hrane iz Srbije.

Više od 45 izlagača na prodajnoj izložbi zdrave, organske hrane, ponudiće svoje proizvode po akcijskim cenama. “Hrana je najbolji lek!” – bio je glavni moto velikog prosvetitelja i narodnog lekara Vase Pelagića. “Od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno.“ U to ime, u partnerskoj organizaciji sa Domom omladine Beograda, nastaje četvrti po redu TESTIVAL, sa izuzetnim programom!

Svi TESTIVALI do sada imali su svoje zvezde, a na četvrti po redu dolaze čuveni profesionalci, proizvođači,  i veliki zaljubljenici u dobar zalogaj i dobru kapljicu. Na bini Doma omladine Beograda posetioci će moći da vide i poznata kulinarska TV lica a svakako i da mnogo toga nauče, uz besplatnu degustaciju raznih delicija na kraju svake od radionica.

Turistička organizacija opštine Ražanj će predstaviti bogatu etno-gastronomsku ponudu i savršeno izrađene domaće proizvode organske hrane. Ražanj, kao i do sada, prezentuje ražanjsko crepuljarstvo. Ovaj ponos Ražnja je početkom decembra 2019. upisan u listu Nacionalnog registra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije.

I ovaj TESTIVAL biće mesto na kome će profesionalci i naučni radnici razgovarati o nematerijalnom kulturnom nasleđu Republike Srbije. Članice Saveta TESTIVALA, prof. dr. Slađana Šobajić, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i dr. Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, sa ostalim sagovornicima, na dva diskusiona panela, predstaviće teme: Kultura ishrane u Srbiji kroz istoriju i Tradicionalne poslastice u Srbiji.

TESTIVAL #4 biće i domaćin izbora za najbolji tradicionalni recept domaće srpske kuhinje, u partnerskoj organizaciji sa sajtom Recepti i Kuvar online. Na kraju drugog dana biće proglašen najbolji recept za salčiće, pa će svi posetioci saznati ko pravi najbolje salčiće u Srbiji. A karving majstor i profesionalni kuvar, Dejan Ilić, održaće inkluzivnu radionicu za pravljenje domaćih tradicionalnih salčića u saradnji sa Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).

Raznovrstnost i kvalitet izlagača pokazaće koliko je gastronomska tradicija Srbije očuvana, koliki je potencijal za razvoj, a izlagači, mali proizvođači hrane iz Srbije, imaće priliku, da osim prodaje svojih proizvoda i komunikacije sa krajnjim kupcima, međusobno razmene iskustva, recepte, savete i ideje.

Pojedinačna dnevna ulaznica: 250 RSD. Besplatan ulaz za decu u pratnji roditelja.

TESTIVAL #4 održava se uz podršku Turističke organizacije Srbije i nalazi se u zvaničnom kalendaru događaja TOS za 2022. godinu.

Pridružite nam se u novoj TESTIVALSKOJ avanturi!

Novo mesto – isto testo! TESTIVAL – gde testo diše i miriše!

Šta je TESTIVAL:

TESTIVAL je epicentar ZDRAVE HRANE, koju na tradicionalni način pripremaju mali, lokalni proizvođači. Кroz bogat, sadržajni program organizatori TESTIVALA žele da pomognu svim ljudima da se osveste i da su – ono što jedu. Ovaj događaj pokušava da pronađe odgovore kako da se hranite zdravo, kako da razumno obogatite svoju ishranu proizvodima ZDRAVE HRANE bez aditiva i dodataka, i tako ojačate svoj imunitet!

Do sada, TESTIVAL je održan tri puta: u martu 2020. godine (tema: testenina), u oktobru 2020. godine (tema: hleb) i u oktobru 2021. godine (tema: vanilice). Salčići i domaće lisnato testo su tema TESTIVALA #4.

Glavni cilj je sačuvati bogato nasleđe uz uvažavanje različitih uticaja koji su od davnina učinili srpsku kuhinju raznovrsnom i posebnom.

TESTIVAL je nastao sa ciljem da bude višeslojni događaj koji svim učesnicima i posetiocima želi da da priliku da pokažu šta i kako rade na očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine.

Koliko ćemo u tome uspeti zavisi od svih nas!

Stoga, ako volite zdravu hranu i tradicionalnu srpsku kuhinju, dođite na TESTIVAL, da ne zaboravite ukuse detinjstva i sve ono u čemu ste uživali!

I NE ZABORAVITE: “HRANA JE LEK!” – Vasa Pelagić.

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.