Domaća supa – ova supa nije posna, ali nemojte se radovati unapred-u njoj nema mesa ;)!
Supa se može svrstati u vegetarijanska jela, pod uslovom da je konzumiraju vegetarijanci koji upotrebljavaju jaja u svojoj ishrani. Ukoliko postite, knedle možete zameniti posnom testeninom, ali vam moram napomenuti da je supa ukusnija sa knedlama.
Domaća supa – Kristina Gašpar
- 50 g crnog luka
- 50 g zeleni
- 50 g paškanata
- 100 g celera
- 150 g šargarepe
- 1 kašika ulja
- proizvoljne količine peršunovog i celerovog lista
- začini po ukusu: so (biber, kurkuma i suvo povrće)
- Neophodni sastojci za knedle:
- 1 jaje
- 5-6 kašika krupnog griza
- 1 kašičica usitnjenog suvog povrća
- prstohvat soli
- Luk oljuštiti, ali ostaviti poslednju braon ljusku (ona će supi dati lepu boju). Luk malo zapecite na ringli, da zamiriše, ali vodite računa da ne pocrni.
- Ostalo povrće očistite na uobičajen način, isecite na komade željene veličine i stavite sve u šerpu. Dodajte i sitno iseckane drške od peršunovog i celerovog lista.
- Sipajte 1,5-2 l vode( više vode je potrebno ukoliko ćete dodati knedle jer one upijaju tečnost), dodajte ulje i kuvajte na nižoj temperaturi (kada provri) oko pola sata. Tada dodajte navedene začine po ukusu. Po 3 prstohvata bibera i kurkume je sasvim dovoljno.
- Kada je u pitanju suvo povrće (ne mislim na mešavine začina, mada ih svakako možete koristiti, ostavljam vama da odlučite) koristim suvo povrće koje sama sušim i meljem po potrebi, krupnije ili sitnije.
- Za knedle umutite jaje, pa dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Količina griza varira u zavisnosti od veličine jajeta.
- Smesa za knedle treba da odstoji desetak minuta. Ja ih umutim dok se supa kuva. Kašičicu prvo umočite u kipuću supu, pa potom vadite knedlice. Kuvajte ih na nižoj temperaturi nekoliko minuta, ne duže od pet.
- Prilikom služenja, supu pospite sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom
- Supu služite zajedno sa komadima povrća.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!