Domaći baget recept – dugi, tanki francuski beli hleb veoma hrskave kore. Originalan naziv je baguette.
Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa.
Domaći baget recept, sastojci:
Sastojci za “starter”:
- pola kašičice suvog kvasca,
- pola šolje vode sobne temperature i
- 1 šolja brašna.
Sastojci za baget:
- 1 šolja mlake vode,
- 1 kašičica suvog kvasca,
- pola kilograma brašna + brašna za posipanje i
- 1 kašičica soli.
Domaći baget recept, priprema:
- Zamesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu.
- Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobićete testo koje je puno mehurića.
- U posebno činiju zamesite sastojek za beget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite.
- Ostavite testo na toplom i prekrijte ga.
- Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.
- Testo stavite na radnu površinu, pobrašnite ga i podelite na jednake loptice.
- Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u bagetić.
- Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta.
- Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
- Pecite dok ne porumene na 200C, u predhodno zagrejanoj rerni.
Ja sam u ove bagetiće dodala malo pečene bundeve.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!