Domaći burek recept - Recepti i Kuvar online
Domaći burek recept - Recepti i Kuvar online

Burek recept (recept za Börek) potiče iz turske kuhinje. Turska kuhinja je poznata mnogo vrsta ukusnih pita i peciva, koje su slojevite, i sve se svrstavaju pod naziv „burek“ (Buhr-ECK). „Börek“ – burek recept je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka ili phyllo). Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Domaći burek recept možete pripremiti i od kupovnih kora.

Domaći burek recept - Recepti i Kuvar online
Domaći burek recept – Recepti i Kuvar online

Većina ljudi u Turskoj jede burek nekoliko puta nedeljno. Burek je prisutan u svakom domu, poslastičarnicama i pekarama. Porodice često imaju svoje recepte i posedovati dobar recept za burek je, u stvari, veština, koja se stiče kroz generacije, i svaka porodica receptu za burek, dodaje sopstveni pečat.

U Turskoj, mnogi kuvari i domaćice samostalno razvijaju kore (yufka), a posebno oni, koji žive u ruralnim područjima. Ali zauzete domaćice u gradu i amateri kuvari, često odlučuju da kupe sveže razvijene kore, iz svoje lokalne pekare, gde ‘yufkacı’ (yoof-KAH’-juh) valjaju sveže testo i prave savršene, tanke listove kora, zarađujući tako za život. Osim svežih kora, u gradovima se mogu kupiti u većim marketima vakuum – pakovane, sveže razvijene kore.

Ovaj domaći burek recept je pojednostavljen i koristi se za izradu klasične tepsije pite u stilu „Börek’. To je slojevita pita, ispunjena belim sirom, (u Turskoj se koristi sir sličan Feta siru), i koriste se gotove sveže razvijene kore iz pekare ili supermarketa. Svaki kuvar ima svoj metod za pravljene bureka. I vi možete da eksperimentišete i da utvrdite, koji domaći burek recept je najbolji za vas.

Domaći burek recept, sastojci:

 • sveže kore za pitu, 800 gr
 • mleko, 6 – 8 dl
 • jaja, 4 komada
 • margarin, ili buter, 125 gr
 • so, 1 kašičica
 • crni biber, ili beli biber, 1/2 kašičice
 • beli sir, feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir, 550 gr
 • peršun, sitno iseckan, 4 kašičice

Domaći burek recept, priprema:

 • U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
 • U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
 • Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
 • Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
 • Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira. Rasporedite sir ravnomerno.
 • Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
 • Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
 • Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
 • Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Služite ga topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.

Pošaljite nam svoj omiljeni domaći burek recept!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!