Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Domaći burek recept

2

Pripremite domaći burek recept

Burek recept (recept za Börek) potiče iz turske kuhinje. Turska kuhinja je poznata mnogo vrsta ukusnih pita i peciva, koje su slojevite, i sve se svrstavaju pod naziv „burek“ (Buhr-ECK). „Börek“ – burek recept je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka ili phyllo). Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Domaći burek recept možete pripremiti i od kupovnih kora.

Domaći burek recept - Recepti i Kuvar online
Domaći burek recept – Recepti i Kuvar online

Većina ljudi u Turskoj jede burek nekoliko puta nedeljno. Burek je prisutan u svakom domu, poslastičarnicama i pekarama. Porodice često imaju svoje recepte i posedovati dobar recept za burek je, u stvari, veština, koja se stiče kroz generacije, i svaka porodica receptu za burek, dodaje sopstveni pečat.

U Turskoj, mnogi kuvari i domaćice samostalno razvijaju kore (yufka), a posebno oni, koji žive u ruralnim područjima. Ali zauzete domaćice u gradu i amateri kuvari, često odlučuju da kupe sveže razvijene kore, iz svoje lokalne pekare, gde ‘yufkacı’ (yoof-KAH’-juh) valjaju sveže testo i prave savršene, tanke listove kora, zarađujući tako za život. Osim svežih kora, u gradovima se mogu kupiti u većim marketima vakuum – pakovane, sveže razvijene kore.

Ovaj domaći burek recept je pojednostavljen i koristi se za izradu klasične tepsije pite u stilu „Börek’. To je slojevita pita, ispunjena belim sirom, (u Turskoj se koristi sir sličan Feta siru), i koriste se gotove sveže razvijene kore iz pekare ili supermarketa. Svaki kuvar ima svoj metod za pravljene bureka. I vi možete da eksperimentišete i da utvrdite, koji domaći burek recept je najbolji za vas.

Domaći burek recept, sastojci:

 • sveže kore za pitu, 800 gr
 • mleko, 6 – 8 dl
 • jaja, 4 komada
 • margarin, ili buter, 125 gr
 • so, 1 kašičica
 • crni biber, ili beli biber, 1/2 kašičice
 • beli sir, feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir, 550 gr
 • peršun, sitno iseckan, 4 kašičice

Domaći burek recept, priprema:

 • U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
 • U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
 • Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
 • Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je „zgužvati“ i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
 • Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira. Rasporedite sir ravnomerno.
 • Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
 • Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
 • Pecite burek na 365 C, 45 minuta. Ukoliko vaša rerna ne podržava tako visoku temperaturu, stavite prekidač na maksimalnu temperaturu, i vreme pečenja prilagodite tome. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
 • Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Služite ga topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.

Pošaljite nam svoj omiljeni domaći burek recept!

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Burek, kliknite na link: BUREK RECEPTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

2 Komentara
 1. pekar kaže

  Uz duzno postovanje za autora gore napisanog teksta,ovo nije recept za burek,vec kod nas poznata sirnica! A,napomenuo bih da se burek pravi iskljucivo sa mesom,i to u stvari predstavlja burek.

  1. Miodrag Ilić kaže

   Poštovani, zahvaljujem na ostavljenom komentaru. Takođe, dužno poštovanje i sa moje strane. Osnova za pomenuti tekst i recept je bio jedan recept za borek (dakle, prikazani recept je turskog porekla) uz male modifikacije, sa idejom da se pokaže da se i sa kupovnim korama za pitu i gibanicu može napraviti kvalitetan burek u domaćoj varijanti. Moja malenkost ga je lično isprobala i svima nam se jako dopao.

   Što se tiče termina/naziva burek i šta je "pravi burek", ne bih se složio sa vama, a to potvrđuju brojni recepti koji se mogu naći na internetu i u štampanim izdanjima, koji potpuno različite vrste pita (sa sirom, mesom, voćem), generički nazivaju istim imenom – "burek". Takođe, detaljnije objašnjenje o tome može se naći i na Wikipedija: https://sh.wikipedia.org/wiki/Burek. U svakom slučaju, svi su u pravu u vezi toga šta je burek, a izgleda da i nisu, zavisi kako je ko navikao i šta da zove imenom – burek… Pozdrav, Miodrag Ilić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.