Kako spremiti domaći burger? Sastojci i način pripreme
O burgerima i načinu njihovog spremanja ispredaju se čitave legende. Ne postoji osoba koja sprema domaće burgere, a da ne tvrdi da su njeni “najbolji”, “najukusniji”, “najsočniji”.
Kao i kod mnogih jela, i kod ovog bi trebalo povesti računa o kvalitetu sastojaka, a prvenstveno mesa. Mnogi tvrde da se ze burgere mora odabrati parče junećeg mesa, bez masti, koje se seče između vrata i plećke. Varijacije recepta za domaći burger sadrže i određeni procenat (20 – 30%) ćurećeg ili nekog drugog mesa.
Ako koristite tiganj za spremanje domaćih burgera – onda, koristite, po mogućstvu, tiganj od livenog gvožđa. Zagrejte malo ulja u tiganju na jakoj vatri – sve dok ulje ne počne da pucketa. Stavite burgere u tiganj i pecite oko 3 minuta prvu stranu. Pažljivo okrenite i pecite oko 4 minuta drugu stranu, za srednje pečeno (za dobro pečeno – oko 5 minuta).
Domaći burger, sastojci:
- juneće meso, bez masti, krupno mleveno, 600 gr
- beli luk u prahu, 1/4 kašičice
- crni luk u prahu, 1/4 kašičice
- so, 1/4 kašičice
- suvi biljni začin, 1/4 kašičice
- jaje, 1 komad, umućeno
- slani krekeri, 8 komada, sitno izmrvljenih
- tost sir, isečen, 4 komada (sir čedar je sastavni deo originalnog recepta)
Domaći burger, priprema:
- U posudi za mešenje, pomešajte meso sa svim ostalim sastojcima. Dobro promešajte dok se masa potpuno ne izdjednači. Formirajte 4 pljeskavice, tako da debljina bude više od 1,5 cm.
- Zagrejte gril tiganj na srednju temperaturu.
- Pecite svaku stranu otprilike 5 minuta, za srednje pečeni burger – pljeskavicu. Kad je burger – pljeskavica gotova, stavite tost sir odozgo i izvadite iz tiganja.
- Uzdužno isečene zemičke stavite unutrašnjom površinom da se zapeku u tiganju, oko 1 – 2 minuta.
- U zapečene zemičke, ubacite burger – pljeskavicu, koja se odmarala par minuta, i dodajte priloge: crveni luk sečen na kolutove, paradajz sečen na tanke kolutove, krastavac sečen na kolutove, zelenu salatu sečenu na trake, prema ukusu i želji.
Pogledajte sve naše recepte za burgere >>>
Da li i vi spremate domaći burger? Koji je vaš omiljeni recept za domaći burger?
Recept je isproban. U nedostatku krekera, koristili smo prezle. Dodali smo i malo senfa u smesu. Savet: burgeri se okreću samo jednom – prvi put pečete jednu stranu, pa okrenete na drugu – i to je – to… Ne pritiskajte burgere, jer će se raspasti i izgubiti formu.
Pročitajte još:
Domaći sirup od cvekle – Suzana Mitić >>>
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!