Domaći lek za modrice i bol - bakin recept
Domaći lek za modrice i bol - bakin recept

Moja deca su bila uvek hiper aktivna i veliki istraživači. Pošto smo se često selili sa pčelama, bili smo, naravno, veoma često na livadama, u šumama i raznim seoskim ambijentima.

Kako sprečiti da se mali istraživači ne povrede??? Teško. E tako je jednom moj sin svojoj seki zatvorio prstiće vratima od kokošinjca. Prstići su postali kao flis papir tanki, jer je bata navukao i rezu. Nije to bilo namerno, naravno, ali eto desilo se. I, šta sad?? Daleko smo od doktora, a treba nešto preduzeti. Ništa nije slomljeno, jer dečije koščice su izdržljivije nego što mi mislimo. Ali treba ublažiti bol i sprečiti modrice. I baka, kojoj je bilo blizu 90 dala nam je savršen recept. Kasnije je taj isti recept pomogao mom drugu da “izleči” uganuće ruke prilikom pada sa bicikla.

Domaći lek za modrice i bol - bakin recept
Domaći lek za modrice i bol – bakin recept

A recept je sledeći: izdrobiti sitno sredinu hleba i natopiti je vodom, ne mnogo, tek toliko da hleb počne da omekšava. Sitno iseckati crni luk i još malo ga izgnječiti. Potom, pomešati hleb i luk i jednu kompaktnu masu. Tu masu obaviti oko povređenog dela ruke, ili nekog drugog, i zaviti zavojem ili pamučnom krpom. Ostaviti to tako da stoji do 12 sati na povređenom mestu. Količina hleba i luka se određuje od veličine dela tela koje je povređeno.

U međuvremenu, masa se stvrdne, kao gips, a luk izvlači modrice i umanjuje bol. Ponoviti postupak i više puta, ako je potrebno, ali bar dva puta je neophodno.

Jeste da sve po malo (malo više) miriši na luk, ali problem je rešen.

Prstići su se oporavili već sutradan i bili spremni za novu akciju.

Eto, nadam se da vam nikada neće zatrebati, ali mislim da nije loše znati.

Marijana Primc Anastasijević

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!