Domaći pekarski hleb.
Domaći pekarski hleb, sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna,
- 1 kesica suvog kvasca (10 g),
- 1 kašičica soli,
- 300 ml vode.
Za premazivanje:
- po potrebi voda.
Domaći pekarski hleb, priprema:
Za testo:
- U dublju posudu usuti 400 g brašna, dodati so, suvi kvasac i izmešati. Uliti mlaku vodu i mešati varjačom. Dodati preostalo brašno (100 g) i zamesiti mekše testo. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i razviti oklagijom. Urolati (svaki put, tokom rolanja, prstima pritiskati kako bi se testo zalepilo). Staviti u pleh obložen pek-papirom. Premazati mlakom vodom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
- Od alu-folije napraviti posudu i u nju sipati vodu i staviti je u rernu. Rernu uključiti i dobro zagrejati.
- Nakon što je testo odstojalo 45 minuta premazati ga mlakom vodom.
- Peći na 180 stepeni 35 minuta. U pola pečenja hleb premazati mlakom vodom. Sve vreme tokom pečenja hleba, posudu od alu-folije napunjenu vodom držati u rerni, ispod rešetke na kojoj stoji pleh.
- Gotov hleb izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Hleb seći i poslužiti.
Savet: pečen hleb, kada se izvadi iz rerne, ne pokrivati krpom, već ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi. Uživajte u pravom, domaćem pekarskom hlebu.
Vreme pripreme: 140 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Posno jelo
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!