Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar

0

Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar

Domaćicina ređana pita – danas je dan kada velika većina posti, a posebno je važna večera-Badnja večera.

Evo jedne posne, a ukusne pite ;). Nije komplikovana za pripremu kao što će nekome možda izgledati.

U priipremi ove pite je vreme bitan faktor, ali svakako, ukiliko nmeate dovoljno vremena, ima rešenja. Umesićete malo mekše testo, a sve ostalo raditi kao što je opisano.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Domaćicina ređana pita - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar

Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 2 hours 10 minutes
Ukupno vreme 2 hours 20 minutes
Broj osoba 1

Sastojci

  • Neophodni sastojci za testo:
  • 300 g mekog brašna
  • 10 g soli
  • 10 g šećera
  • malo kvasca-veličine zrna graška
  • 1,7-2 dl mlake vode
  • po potrebi margarin oko 50 g
  • Neophodni sastojci za nadev:
  • 2 kašike ulja
  • 125 g očišćenog belog krompira
  • 125 g očišćene čičoke slatki krompir
  • 30 g suvih vrganja
  • po ukusu: so biber, origano i ljuta paprika

Uputstvo za pripremu

  1. Pripremiti pleh prečnika oko 24 cm.
  2. U pripremi testa je, kao što sam već napomenula, vreme vrlo bitan faktor. Ovo testo baš voli da se odmara ;). Izmešajte brašno i so. U vodi (ako testo stoji do ujutru, koristite 1,7 dl vode, a ako žurite, koristite 2 dl vode) razmutite kvasac i šećer i umesite glatko testo. Testo će biti tvrdo, ali ne brinite zbog toga. Testo upakujte u kesu i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi so ujutru (što znači oko 8h). Ujutru ga podelite na 8 delova, napravite jufkice, premažite ih uljem, dobro upakujte kako se testo ne bi sušilo i ostavite na toplom mestu oko pola sata.
  3. Sada razvijte jufke i premazujte ih omekšalim margarinom. Jufke naizmenično razvijate oklagijom i razvlačite rukama.
  4. Spajate, ređajte jednu na drugu, po 4 testa. Poslednje testo nemojte mazati margarinom.
  5. Testa prekrijte kesom i ostavite da se odmaraju.
  6. Dok se testa odmaraju, napravite nadev:
  7. vrganje operite i prelijte mlakom vodom. To možete uraditi čim napravite jufkice kako bi oni imali dovoljno vremena da apsorbuju potrebnu količinu vode.
  8. Krompir i čičoku izrendajte, a vrganje usitnite, iseckajte, stavite u tiganj, dodajte ulje i dinstajte na nižoj temperaturi oko 5 minuta. Začinite navedenim začinima po ukusu. Ostavite da se nadev prohladi.
  9. Dok se nadev hladi, razvijte testa-jedno malo veće od prečnika pleha oko 26 cm, a drugo malo manje od prečnika pleha.
  10. Pleh obložite papirom za pečenje i stavite testo većeg prečnika. Poravnajte i dodatno ga oblikujte rukom. Testo treba da bude malo iznad ravni pleha.
  11. Sipajte nadev, rasporedite ga po celoj površini, pa potom stavite drugi deo testa. Gornji deo zasecite kao na slici, premažite margarinom i pospite po želji-semenkama, paprikom, origanom...
  12. Pitu pećite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 25 minuta-dok ne porumeni.

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.