Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar

Domaćicina ređana pita – danas je dan kada velika većina posti, a posebno je važna večera-Badnja večera.

Evo jedne posne, a ukusne pite ;). Nije komplikovana za pripremu kao što će nekome možda izgledati.

U priipremi ove pite je vreme bitan faktor, ali svakako, ukiliko nmeate dovoljno vremena, ima rešenja. Umesićete malo mekše testo, a sve ostalo raditi kao što je opisano.

 

Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar

  • Neophodni sastojci za testo:
  • 300 g mekog brašna
  • 10 g soli
  • 10 g šećera
  • malo kvasca-veličine zrna graška
  • 1,7-2 dl mlake vode
  • po potrebi margarin (oko 50 g)
  • Neophodni sastojci za nadev:
  • 2 kašike ulja
  • 125 g očišćenog belog krompira
  • 125 g očišćene čičoke (slatki krompir)
  • 30 g suvih vrganja
  • po ukusu: so (biber, origano i ljuta paprika)
  1. Pripremiti pleh prečnika oko 24 cm.
  2. U pripremi testa je, kao što sam već napomenula, vreme vrlo bitan faktor. Ovo testo baš voli da se odmara ;). Izmešajte brašno i so. U vodi (ako testo stoji do ujutru, koristite 1,7 dl vode, a ako žurite, koristite 2 dl vode) razmutite kvasac i šećer i umesite glatko testo. Testo će biti tvrdo, ali ne brinite zbog toga. Testo upakujte u kesu i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi so ujutru (što znači oko 8h). Ujutru ga podelite na 8 delova, napravite jufkice, premažite ih uljem, dobro upakujte kako se testo ne bi sušilo i ostavite na toplom mestu oko pola sata.
  3. Sada razvijte jufke i premazujte ih omekšalim margarinom. Jufke naizmenično razvijate oklagijom i razvlačite rukama.
  4. Spajate, ređajte jednu na drugu, po 4 testa. Poslednje testo nemojte mazati margarinom.
  5. Testa prekrijte kesom i ostavite da se odmaraju.
  6. Dok se testa odmaraju, napravite nadev:
  7. vrganje operite i prelijte mlakom vodom. To možete uraditi čim napravite jufkice kako bi oni imali dovoljno vremena da apsorbuju potrebnu količinu vode.
  8. Krompir i čičoku izrendajte, a vrganje usitnite, iseckajte, stavite u tiganj, dodajte ulje i dinstajte na nižoj temperaturi oko 5 minuta. Začinite navedenim začinima po ukusu. Ostavite da se nadev prohladi.
  9. Dok se nadev hladi, razvijte testa-jedno malo veće od prečnika pleha oko 26 cm, a drugo malo manje od prečnika pleha.
  10. Pleh obložite papirom za pečenje i stavite testo većeg prečnika. Poravnajte i dodatno ga oblikujte rukom. Testo treba da bude malo iznad ravni pleha.
  11. Sipajte nadev, rasporedite ga po celoj površini, pa potom stavite drugi deo testa. Gornji deo zasecite kao na slici, premažite margarinom i pospite po želji-semenkama, paprikom, origanom…
  12. Pitu pećite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 25 minuta-dok ne porumeni.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Domaćicina ređana pita – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.