Druga nedelja italijanske kuhinje u svetu

Preko 20 manifestacija će biti organizovano u Beogradu, Novom Sadu i Subotici u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu koja će se u Srbiji odvijati u periodu od 20. do 26. novembra sa seminarima o kuhinji i književnosti, kursevima poslastičarstva, degustacijama i predstavljanjima napoletanskih pizza majstora.

Ovogodišnji program, pod nazivom „Ukusi Italije u Srbiji“, podeljen je na pet delova posvećenih srpskoj javnosti koja je zainteresovana za različite vidove kulinarskih i eno-gastronomskih tradicija italijanskog identiteta i kulture: za privrednike je predviđen promotivni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika; za stručnjake i istraživače rezervisan je seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar na temu “Food Sensory Analysis”; za studente Visoke hotelijerske škole u Beogradu predavanja visoke kuhinje koje drži italijanski poslastičar Alesandro Petito; za poznavaoce vina degustacija enologa Barbare Tamburini i za ljubitelje književnosti veče u Italijanskom institutu za kulturu posvećeno odnosu između hrane i književnosti sa profesorom Đan Mariom Anselmijem. Ove godine, za sve građane Srbije koji žele da kupe i probaju italijansku hranu predviđene
su dve nove inicijative: u hipermarketu Mercator bice postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima, a 20 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici koji su se priključili ovom događaju imaće u ponudi kompletne italijanske menije za svoje goste.

Druga nedelja italijanske kuhinje u svetu
Druga nedelja italijanske kuhinje u svetu

I ove godine Srbija učestvuje u manifestaciji koju Italija organizuje sa preko 1000 događanja u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava kako bi se valorizovala italijanska kulinarska veština i mediteranska ishrana, koja Italiju čini jednom od najzdravijih zemalja u svetu. Italijanska prehrambena industrija je na drugom mestu u Italiji po fakturisanom prihodu sa preko 180 milijardi evra, što je 11,3% bruto društvenog proizvoda.

Ova inicijativa poprima izuzetan značaj u Srbiji, gde je tradicija italijanskog kulinarstva naročito cenjena i gde je ekonomsko prisustvo Italije jedno od najznačajnijih. Italija je najveći strani investitor u Srbiji za period 2000-2016, dok je prošle godine bila drugi po redu trgovinski partner Srbije, a u prvih sedam meseci 2017. godine registrovala je porast sopstvenog izvoza od 7,7%.

Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih sponzora.

Izvor: saopštenje za medije

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Druga nedelja italijanske kuhinje u svetu

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.