Drvena daska za rezanje, kako je očistiti i održavati? - foto Image by Ayelet Stern from Pixabay
Drvena daska za rezanje, kako je očistiti i održavati? - foto Image by Ayelet Stern from Pixabay

Drvena daska za rezanje je omiljeni deo opreme za pripremanje hrane svim kulinarima, jer je izdržljiva i pouzdana. Drvene daske za rezanje atraktivno izgledaju, osim rezanja, možete ih koristiti i za serviranje i neće vam otupiti noževe, a neće se baš tako lako kontaminirati ili udomiti štetne bakterije.

Možda je najveća zabluda o drvenim daskama za rezanje, da ih je teško očistiti i održavati. Naravno, ne biste ih trebali stavljati u mašinu za pranje sudova, ali čišćenje daske za rezanje drveta uopšte nije teško. Naučite kako da očistite drvenu dasku za rezanje i da vam što duže traje.

Drvena daska za rezanje, svakodnevno čišćenje

Drvene daske za rezanje moraju se ručno prati i održavati. Posle upotrebe, operite ih sa malo deterženta za ručno pranje sudova, isperite dasku vrućom vodom, obrišite i ostavite je uspravno, da se osuši. To je to – ako poredimo sa plastičnom daskom – zamislite samo koliko je potrebno vremena da ona prođe kroz ciklus pranja mašine za pranje posuđa.

Ako ste zabrinuti zbog bakterija koje se zadržavaju nakon sečenja sirovog mesa, ne morate očajavati. Drvo, posebno tvrdo, prirodno ima antimikrobna svojstva. Žilice u drvenoj strukturi upijaju tečnost u dasku, zadržavajući bakterije – koje se uništavaju dok se ploča suši nakon pranja.

Dubinsko čišćenje i dezinfekcija

Na svakih nekoliko nedelja, preporučuje se da se drvena daska za rezanje, dubinski očisti i dezinfikuje. Postoji nekoliko metoda za dubinsko čišćenje.

Limun i so

Ova metoda je dobra u uklanjanju fleka i pravilnom čišćenju drvene daske. Pospite dasku grubom solju, poput košer soli ili krupne morske soli. Limun prepolovite. Blago iscedite, pa zatim, utrljajte mesnatu stranu limuna na dasku prekrivenu solju. Ostavite rastvor soli i limuna da odstoji oko pet minuta. Isperite so i limun vrućom vodom i ostavite drvenu dasku da se suši uspravno.

Drvena daska za rezanje, kako je očistiti i održavati? - foto Image by Darkmoon_Art from Pixabay
Drvena daska za rezanje, kako je očistiti i održavati? – foto Image by Darkmoon_Art from Pixabay

Sirće

Belo, alkoholno sirće dobro će očistiti vašu drvenu dasku. Pomešajte jedan deo belog, alkoholnog sirćeta (koncetracija 9%) sa četiri dela vode i potopite drvenu dasku za rezanje u rastvor nekoliko minuta, a zatim, dobro isperite i ostavite uspravno, da se osuši. Nemojte ostavljati drvenu dasku za rezanje u rastvoru duže od nekoliko minuta ili čak oko sat vremena, da biste skinuli tvrdokorne mrlje.

Soda bikarbona

Ako na drvenoj dasci postoji neka trajna mrlja, pokušajte da je pospete sodom bikarbonom, a zatim nežno ribajte. Dobro isperite i ostavite uspravno, da se daska osuši.

Kako održavati drvenu dasku za rezanje?

Da bi se izbeglo pucanje, sušenje i krivljenje drvene daske za rezanje, potrebno je koristiti mineralno ulje. Ovo je od suštinske važnosti i za očuvanje antimikrobnih svojstava drveta. Mineralno ulje se zadržava u drvenim vlaknima. Time se sprečava ulazak vode u drvo, što može dovesti do pukotina i pucanja. Takođe, bakterije vole da se kriju i razmnožavaju u tim malim pukotinama. Dakle, sprečavanje sitnih pukotina na vašoj drvenoj ploči, najbolji je način i za održavanje higijene ploče za rezanje.

Podmažite drvenu dasku za rezanje minerlanim uljem jednom mesečno, nakon dezinfekcije. Koristite samo mineralno ulje koje je deklarisano za održavanje drvenih predmeta (napomena: koristite samo ona ulja na kojima je jasno naznačeno da su namenjena za održavanje drvenih proizvoda, tj. drvenih daski za rezanje, da su odobrena za korišćenje u kuhinjama, da nisu toksična!)

Ako biste koristili bilo koju drugu vrstu ulja ili masnoće, kao što je maslinovo ulje ili masnoće životinjskog porekla, to može izazvati neprijatan miris vaše drvene daske i privući veliku količinu bakterija!

Nanesite tanak sloj mineralnog ulja za održavanje drvene daske na celu površinu daske (prednju, zadnju i bočne strane). Koristite meku krpu ili papirni ubrus da biste kružnim pokretima utrljali ulje u dasku. Ostavite je nekoliko sati, bez korišćenja, da se ulje upije.

Uz ovakvo pravilno čišćenje i održavanje, vaša drvena daska za rezanje trebalo bi da vam služi puno godina!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!