DTD Ribarstvo - jedina fabrika u kojoj se proizvodi humus u Srbiji - Recepti i Kuvar online
DTD Ribarstvo - jedina fabrika u kojoj se proizvodi humus u Srbiji - Recepti i Kuvar online

Humus iz Vojvodine po originalnom libanskom receptu

[DTD Ribarstvo – saopštenje]

Bački Jarak, 4. novembar 2015. godineDTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka, vodeći distributer ribe i ribljih prerađevina, ujedno je i mesto gde je smeštena jedina fabrika humusa u Srbiji.

Ovaj namaz, poreklom sa Bliskog Istoka, proizvodi se u Vovjodini već tri godine i rezultati prodaje pokazuju da interesovanje kupaca za humus kontinuirano raste. Rezultati prodaje u jedinoj fabrici humusa u Srbiji u odnosu na prošlu godinu su porasli za 100 % i planira se dalji rast. U ovoj fabrici trenutno proizvode humus u sedam različitih ukusa ali u narednoj godini planiraju da obogate asortiman sa još dve nove arome.

DTD Ribarstvo - jedina fabrika u kojoj se proizvodi humus u Srbiji - Recepti i Kuvar online
DTD Ribarstvo – jedina fabrika u kojoj se proizvodi humus u Srbiji – Recepti i Kuvar online

Potrošači u Srbiji su otkrili da je humus jednostavan, ukusan i pri tom vrlo zdrav obrok i u tome se, kažu u ovoj fabrici, krije porast njihove zainteresovanosti za ovaj proizvod.

„DTD Ribarstvo je poznato na tržištu po proizvodnji i uzgoju ribe i ribljih proizvoda kao i po proizvodnom konceptu „od njive do trpeze“. Mi nadziremo ceo lanac – proizvodimo hranu za ribe, uzgajamo ribu, pravimo riblje proizvode – imamo kompletnu kontrolu nad proizvodnim procesom. Godinama poslujemo u segmentu zdrave hrane i logično je bilo da proširimo asortiman i obogatimo ga namirnicom koja ne postoji na našem tržištu a spada u jednu od najkvalitetnijih i najzdravijih namirnica“, rekla je novinarima Ljiljana Popadić, portparol kompanije DTD Ribarstvo

Recept po kom se u Bačkom Jarku pravi humus stigao je pre nekoliko godina direktno iz Libana. Naime, kad je vlasnik kompanije odlučio da pokrene pogon za proizvodnju humusa, otputovao u ovu bliskoistočnu zemlju i od kuvara iz libanskog humus bara dobio originalni recept, koji smo kasniji prilagodili i primenili u Srbiji, dodala je Popadićeva.

„Humus koji mi proizvodimo ima rok trajanja tri meseca jer je konzerviran. Konzerviranje je napredna metoda očuvanja kvaliteta i ispravnosti hrane i neophodna je u savremenoj proizvodnji hrane. Ribella Hummus sadrži konzervanse natrijum benzoat i kalijum sorbat i baš zahvaljujući prisustvu ovih konzervansa se postiže duži rok trajanja proizvoda“, objasnila je novinarima Ina Mioč, glavni tehnolog u DTD Ribarstvo, odgovorna za kvalitet namirnica.

Šta je humus?

Humus je namaz napravljen od leblebija, belog luka, limunovog soka i tahini ili susam paste.

S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet „najzdraviji namaz na svetu“.

Leblebije su pune proteina, produžavaju osećaj sitosti i stimulišu rad creva. Zato je humus dobar saveznik u regulaciji holesterola i visokog šećera u krvi. Susam, pokazuju istraživanja, blagotvorno deluje na žene u menopauzi ali i olakšava simptome PMS-a. Antibakterijska i antiviralna svojstva belog luka su poznata a limun je kralj vitamina C.

Da li humus može da zameni meso?

Humus sadrži 17% proteina i zato se konzumiranjem humusa postiže osećaj sitosti. U tom smislu može biti solidna zamena za meso ali tehnolozi DTD Ribarstvo preporučuju izbalansiranost u ishrani i preporučuju unos namirnica koje sadrže proteine različitog aminokiselinskog sastava. Ljudskom organizmu su, dakle, potrebni i proteini iz mesa, ne samo biljni.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Vesti, kliknite na link: VESTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!