Džem od dunja i jabuka.
Džem od dunja i jabuka, sastojci:
- 1 kg očišćenih dunja
- 500 g očišćenih jabuka
- 750 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 ml vode
Džem od dunja i jabuka, priprema:
- Dunje i jabuke oprati, očistiti, iseći, ne ljuštiti, i izmeriti.
- U šerpu staviti dunje, jabuke, šećer i vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi da dunje i jabuke omekšaju, a tečnost malo uvri.
- Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili mikserom.
- Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina.
- Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tacnu, ohladiti, napraviti kašikom liniju i ako linija ostaje, džem je skuvan. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
- Topao džem sipati u tople tegle.
- Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata.
- Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!