Džem od dunja, jabuka i krušaka.
Džem od dunja, jabuka i krušaka, sastojci:
- 1,2 kg dunja (očišćenih)
- 400 g jabuka (očišćenih)
- 400 g krušaka (očišćenih)
- 1 kg šećera
- 200 ml vode
- 3 kesice vanilin šećera
Džem od dunja, jabuka i krušaka, priprema:
- Dunje, jabuke i kruške oprati, očistiti, oljuštiti, iseći i izmeriti.
- U dublju šerpu staviti kruške, jabuke, dunje, šećer i vodu.
- Kuvati na umerenoj temperaturi da voće omekša, a tečnost malo uvri.
- Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili mikserom.
- Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije zeljena gustina.
- Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tačnu, ohladiti i proveriti gustinu.
- Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
- Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata.
- Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!