Džem od jabuka i aronije.
Džem od jabuka i aronije, sastojci:
- 2 kg jabuka (očišćenih)
- 300 g aronije
- 350 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,3 kg šećera
Džem od jabuka i aronije, priprema:
- Jabuke oprati, očistiti, oljuštiti, iseći i izmeriti. Staviti u šerpu.
- Dodati očišćenu i opranu aroniju. Nasuti vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi oko pola sata da jabuke omekšaju, a tečnost malo uvri.
- Skloniti sa ringle i promešati štapnim mikserom. Dodati šećer.
- Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina.
- Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tačnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
- Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata. Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!