Džem od kajsija i višanja.
Džem od kajsija i višanja, sastojci:
- 2,5 kg kajsija (očišćenih)
- 500 g višanja (očišćenih)
- 2 kg šećera
- 3 kesice vanilin šećera
Džem od kajsija i višanja, priprema:
- Kajsije oprati, očistiti, izmeriti i iseći na komade. Višnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti u šerpu, dodati 200-300g šećera, kratko prokuvati, da kajsije omekšaju.
- Usitniti štapnim mikserom.
- Dodati preostali šećer i promešati.
- Kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje. Izvaditi malo džema na tacnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.
- Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti u isključenu (ali toplu) rernu na još 15-20 minuta.
- Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!