Džem od kajsija.
Džem od kajsija, sastojci:
- 2 kg kajsija (očišćenih)
- 1,2 kg šećera
- 3 kesice vanilin šećera
Džem od kajsija, priprema:
- Kajsije oprati, očistiti, izmeriti i iseći na komade.
- U dublju veću šerpu ređati red kajsija red šećera. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru, da kajsije puste sok.
- Staviti na ringlu i kuvati. Kad počne da vri i da se stvara pena, smanjiti temperaturu i kuvati uz povremeno mešanje oko pola sata.
- Penu skidati.
- Usitniti štapnim mikserom.
- Zatim smanjiti temperaturu na minimum i ukuvati, još oko pola sata, uz neprestano mešanje.
- Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe.
- Ili izvadite malo džema na tacnu, ohladite i proverite gustinu. Pred kraj kuvanja dodati vanil šećer.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.
- Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti u isključenu (ali toplu) rernu na još 15-20 minuta. Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade. Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!