Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Džem od kajsija – Ana Vuletić

144

Najbolji recept za džem od kajsija, koji sam našla tokom godina i najbolja metoda da džem zadrži svoju prirodnu narandžastu boju i ne potamni. Ova količina je obično za 2,5 kg džema, pa ja volim da pakujem u manje tegle. Količinu šećera možete povećati u zavisnosti koliko slatko volite i ta količina može varirati od 250gr do 1kg šećera na kg kajsija. Preporučujem da birate zelenije kajsije, biće duže vreme kuvanja, ali će džem biti ukusniji.

Džem od kajsija – Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Džem od kajsija – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Džem od kajsija – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Najbolji recept za džem od kajsija, koji sam našla tokom godina i najbolja metoda da džem zadrži svoju prirodnu narandžastu boju i ne potamni.

  • 3 kg kajsija
  • 700 gr šećera
  1. Veče pre kuvanja, isecite kajsije na četvrtine i povadite koštice. Poređajte red kajsija na pleh pa pospite šećerom i tako sve dok imate kajsija i sećera. Bitno je da poslednji red bude prekriven šećerom. Ostavite da prenoći.
  2. Sutradan uzmite veliki lonac i prespite kajsije i šećer iz pleha u lonac i stavite na najjaču vatru uz konstatno mešanje varjačom. Kada počne da peni, smanjite vatru i nastavite da mešate dok ne dobije željenu gustinu. Okvirno oko 1,5h do 2h sata.
  3. Zagrejte tegle u rerni. Prespite džem u zagrejane tegle, umotajte u krpu i ostavite dok se ne ohlade.
  4. Ukoliko želite možete dodati konzervans, ali ga ja izbezgavam, jer ovako pripremljen džem može da stoji par meseci u frižideru.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!