Najbolji recept za džem od kajsija, koji sam našla tokom godina i najbolja metoda da džem zadrži svoju prirodnu narandžastu boju i ne potamni.
Ova količina je obično za 2,5 kg džema, pa ja volim da pakujem u manje tegle.
Količinu šećera možete povećati u zavisnosti koliko slatko volite i ta količina može varirati od 250 g do 1 kg šećera na kg kajsija. Preporučujem da birate zelenije kajsije, biće duže vreme kuvanja, ali će džem biti ukusniji.
Džem od kajsija – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept za džem od kajsija, koji sam našla tokom godina i najbolja metoda da džem zadrži svoju prirodnu narandžastu boju i ne potamni.
Džem od kasjija, sastojci:
- 3 kg kajsija
- 700 g šećera
Džem od kajsija, priprema:
- Veče pre kuvanja, isecite kajsije na četvrtine i povadite koštice.
- Poređajte red kajsija na pleh pa pospite šećerom i tako sve dok imate kajsija i sećera.
- Bitno je da poslednji red bude prekriven šećerom.
- Ostavite da prenoći.
- Sutradan uzmite veliki lonac i prespite kajsije i šećer iz pleha u lonac i stavite na najjaču vatru uz konstatno mešanje varjačom.
- Kada počne da peni, smanjite vatru i nastavite da mešate dok ne dobije željenu gustinu. Okvirno oko 1,5h do 2h sata.
- Zagrejte tegle u rerni.
- Prespite džem u zagrejane tegle, umotajte u krpu i ostavite ih pokrivene, dok se ne ohlade.
Ukoliko želite možete dodati konzervans, ali ga ja izbezgavam, jer ovako pripremljen džem može da stoji par meseci u frižideru.
Ana Vuletić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!