Džem od vinogradarskih bresaka.
Džem od vinogradarskih bresaka, sastojci:
- 1 kg vinogradarskih bresaka (očišćenih)
- 500 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Džem od vinogradarskih bresaka, priprema:
- Breskve oprati, očistiti, izmeriti i stavljati u šerpu, red bresaka, red šećera. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru, da breskve puste sok.
- Staviti na ringlu i uključiti na maksimum. Kad počne da vri i da se stvara pena, smanjiti temperaturu, penu skinuti i kuvati uz povremeno mešanje da tečnost malo uvri.
- Skloniti sa ringle, promešati stapnim blenderom ili mikserom. Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina. Izvaditi kašiku džema, staviti na tacnu, ohladiti, napraviti kašikom liniju i ako linija ostaje, džem je skuvan. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
- Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta.
- Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata. Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.
- Ušivajte u ukusu!
Napomena: ja džem kuvam od 2-3 kg bresaka.
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!