Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Džem vetrenjače – Sandra Stojiljković Cvetković

0

Džem vetrenjače – Sandra Stojiljković Cvetković

Džem vetrenjače – dekorativno pecivo sa džemom, omiljeno i deci, i odraslima.

Džem vetrenjače - Sandra Stojiljković Cvetković
Štampanje

Džem vetrenjače – Sandra Stojiljković Cvetković

Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 50 minutes
Ukupno vreme 1 hour

Sastojci

  • 500 grama brašna
  • 20 grama svežeg kvasca
  • 150 ml mleka
  • 150 ml jogurta
  • 3 kašike ulja
  • jedno jaje
  • 1 kašičica šećera
  • džem po izboru- za filovanje
  • 100 grama margarina
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 jaje- za premazivanje

Uputstvo za pripremu

  1. Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna. Kad kvasac nadođe, zamesiti testo sa brašnom, jogurtom, jajetom i uljem. Mesiti, dok testo ne počne da se odvaja od ruku i od zidova posude, a onda pokriti i ostaviti da naraste. Kada je naraslo, premesiti ga i podeliti na četiri jufke.
  2. Odvojiti 75 grama margarina i otopiti ga na laganoj vatri. Svaku jufku razviti u krug, premazati otopljenim margarinom i stavljati jednu na drugu (četvrtu jufku ne premazivati).
  3. Testo razviti u obliku kvadrata debljine 1 cm. Od dobijenog testa seći manje kvadrate. Svaki kvadrat zaseći od ivice prema centru, ali ne do kraja.
  4. Na sredinu kvadrata (koja ostaje cela) stavljati po kašiku nekog čvrstog pekmeza. Svaki drugi ugao zasečenog kvadrata presaviti preko sredine.
  5. Peciva ređati na papir za pečenje i ostaviti ih da još malo narastu. Pre pečenja ih premazati umućenim jajetom i preko staviti po kockicu margarina. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Pečena i prohlađena peciva posuti šećerom u prahu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.