Efikasni i zdravi: srednjevekovni lekovi za lošu probavu - foto BKTVnews - Flickr.com
Efikasni i zdravi: srednjevekovni lekovi za lošu probavu - foto BKTVnews - Flickr.com

[BKTVnews]

Sveta Hildegarda Bingenska je u amanet ostavila mnoge lekovite prirodne recepte, ali i uputstva za lečenje kojima se redovno služila.

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom, sveta Hildegarda Bingenska, bila je nemačka časna sestra srednjovekovnog samostana. Pored toga, bila je mističarka, književnica, muzičarka, ali i stručnjak za zdravlje i ishranu svog vremena. Reč je o svetici uz koju se vežu brojne priče, a posebno je zanimljiva po svom širokom znanju i delovanju na različitim područjima.

Iako njen kuvar nikada nije zapisan, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i uputstva za lečenje kojima se redovno služila. Živela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promovisanju preventivne medicine.

Osmislila je mnoge mešavine čajeva, lekovitih preparata za razne tegobe, a ovde donosimo tri njena recepta za ubrzanje probave, odnosno njenu regulaciju. Ti recepti su s godinama pomalo prilagođeni, ali njihova suština je sačuvana iz njenog doba.

Salata od kupusa

Da biste napravili ovu salatu potrebno je da pomešate sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i cveklom. Potom dodajte malo narendanog crnog i belog luka i u svaku porciju dodajte pola kašike maslinovog ulja.

Jelo od hleba i semenki

Za ovaj recept vam je potrebno pola kilograma kore hleba, 130 grama urme, badema i pistaća pomešajte i dodajte malo susama. Mešavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, karanfilić u prahu i jedite tokom dana.

Kuglice od suvog grožđa i semenki

Efikasni i zdravi: srednjevekovni lekovi za lošu probavu - foto BKTVnews - Flickr.com
Efikasni i zdravi: srednjevekovni lekovi za lošu probavu – foto BKTVnews – Flickr.com

Ovo jelo idelano je za početak svakog dana. Potrebno je da pomešate šaku suvog grožđa, usitnjenih badema, suncokretovih semenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku urmi. Kada sve dobro pomešate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite u toku dana.

Izvor: www.bktvnews.com

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!