Egipatska pita – lisnata, sočna pita.

Egipatska pita – Dana Drobnjak
Lisnata, sočna pita
Za testo:
- 2,5 dcl mleka
- 0,5 kašičice suvog kvasca
- 1 komad jaje
- 1 prstohvat soli
- 500 gr brašna
- 250 gr putera
Za fil:
- 5 dcl mleka
- 200 gr šećera
- 2 kesice vanile
- 1 komad jaje
- 4 kašike gustina
Za posipanje pite:
- šećer u prahu
- U 2,5 dcl mlakog mleka staviti 1/2 kašičice suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, prstohvat soli i 500 gr brašna.
- Zamesiti testo izraditi i podeliti na 2 dela. Oba dela razvaljati u ploču debljine 2 mm.
- Jedan deo testa premazati sa 1/2 omekšala putera, urolati i saviti u puž.
- Tako uraditi i sa drugim delom testa. Oba testa savijena u puž prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da stane 4 sata ili najbolje celu noć.
- Napraviti fil. U 4 dcl mleka dodati 100 gr šećera i 2 vanile, staviti na vatru da se greje. Posebno umutiti 1 jaje sa 100 gr šećera, 4 kašike gustina i 1 dcl mleka, dodati u zagrejano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
- Od testa koje je odstajalo u frižideru uzeti 1 pužić razvaljati u krug veličine prečnika 26 cm, staviti u tepsiju prečnika 26 cm prethodno obloženu papirom. Preko testa rasporediti ohladjen fil.
- Drugi deo testa razvaljati 2 cm širi nego što je prvi deo testa, prekriti preko fila a višak od 2 cm podvući pod prvi deo testa. Izbockati čačkalicom i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu pitu posutu prah šećerom i kad se ohladi seći.
Pročitajte još:
Kocke sa malinama – Dana Drobnjak
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!