BKTV news - Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata! - Pixabay
BKTV news - Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata! - Pixabay

Zimsko računanje vremena još nam toliko teško ne pada jer spavamo sat vremena duže. Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata!

Ali, ponovno pomeranje kazaljki i letnje računanje vremena, koje ove godine počinje 27. marta, stres je za naš organizam pa mu treba vremena kako bi se navikao na novi ritam spavanja i buđenja.

Kazaljke su se pomerile u noći između subote i nedelje, sa dva na tri sata.

Prema nekim istraživanjima tih sat vremena koliko kraće spavamo zaslužno je za osećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj saobraćajnih nesreća jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. Naime, telo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vreme itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

BKTV news - Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata! - Pixabay
BKTV news – Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata! – Pixabay

Broj ljudi koji zbog srčanog udara završe u Hitnoj pomoći povećan je za oko 25 odsto u danima nakon pomeranja sata na letnje računanje vremena, a većinom se radi o ženskim pacijentima, zaključili su inostrani stručnjaci. Oni koji znaju da pate od srčanih problema trebalo bi tih dana posebno da pripaze šta piju i jedu i smanje telesnu aktivnost, odnosno izbegavaju napore.

Pre dve godine Vladimir Putin je odlučio da kazaljke zauvek ostanu na zimskom računanju vremena. Objasnio je kako promena sata dva puta u godini štetno utiče na bioritam ljudi, ali i krava.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!