Filovani kuglof – ja stvarno volim da pravim kuglof, lako i brzo se sprema ne iziskuje mnogo truda ni vremena.
Ne volim dugo vremena da se zadržavam u kuhinji. Počela sam da čitam knjigu koja te prosto mami da je čitaš, ne da ti da je ispustiš iz ruku, to su one knjige koje se čitaju u jednom dahu.
Za ljubitelje čokolade ovo je savršena poslastica, moram da napišem da kuglof mnogo lepše izgleda nego na priloženim slikama. Preukusan je.
Filovani kuglof, sastojci:
- 4 jaja,
- 250 g brašna,
- 200 g čokolade,
- 100 ml ulja,
- 150 g šećera,
- 5 kašika džema od kajsija,
- 1 vanilin šećer i
- pola praška za pecivo.
Za fil je potrebno:
- pola litre mleka,
- 2 pudinga od vanile,
- 100 g šećera,
- 125 g margarina i
- desetak kajsija.
Filovani kuglof, priprema:
- Umutiti jaja sa šećerom, dodati rastopljenu čokoladu, ulje brašno, vanillin šećer
i prašak za pecivo. Sve lepo izjednačiti. - Kalup za kuglof podmazati i posuti brašnom (ako nemate silikonski kalup).
- Izliti smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Odnosno dok ne bude pečen.
- Pečen kuglof izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
- Za to vreme, skuvati dva pudinga od vanile u pola litre mleka, sa dodatkom šećera.
- Kada se puding dobro ohladi, dodati mu umućen margarin i seckane kajsije, sve dobro sjediniti.
- Kuglof iseći vodoravno i filovati filom.
Ja sam ceo kuglof prelila sa 200 g čokoladne glazure.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!