Fondan – izrada i saveti

0

Fondan – ukras vaše torte

Nisam baš tako davno počela da pripremam fondan u kućnim uslovima – masu za oblaganje torti i kolača i izradu dekoracija. Ima možda godinu i po dana. Imala sam nekako strah od njega ;).

Fondan - izrada i saveti - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kada sam prvi put napravila fondan, nije bio dobar – ne zato što mi je bio prvi put, već zbog toga što recept nije bio najidealniji. Čitala sam razne recepte, manje – više svi su isti, tj. od istih sastojaka.

Ali, uspeh zavisi od osećaja 😉

Čini mi se, ili možda grešim, niko ne voli da otkriva svoje tajne koje ga čine uspešnim. Sreća, pa se nisam puno mučila oko izrade savršene fondan mase. Ovo je recept koji uvek koristim.

Mala odstupanja od navedenih količina su dozvoljena.

Osnovni recept:

  • 1 kg šećera u prahu (ne iskoristim uvek ceo kg šećera)
  • 60 g fruktoze
  • 60 g dekstroze
  • 20 ml vode
  • 15 ml glicerina
  • 15 g želatina
  • 60 ml vode
  • gustin po potrebi
  • i naravno, prehrambene boje po potrebi i želji.

Priprema:

  • Prvo prosejte šećer.
  • U veću posudu za mešenje sipajte pola kilograma šećera u prahu i jednu kašiku gustina, sve lepo izmešajte i napravite udubljenje u sredini kao kada mesite kiselo testo.
  • Želatin stavite u suvu šolju od 2-3 dl i prelijte ga sa 60 ml vode. Nemojte ga mešati, samo ga ostavite da nabubri.
  • Dok želatin bubri, napravite sirup od glukoze i fruktoze: glukozu i fruktozu stavite u džezvicu ili u lonče, prelijte ih sa 20 ml vode i stavite smesu da se kuva. Ova smesa mora da provri i da vri dok ne nestane pena. Ceo proces traje vrlo kratko, oko minut.
  • Odmah sipajte 15 ml glicerina u sirup i dobro izmešajte.
  • Potom, vrelu smesu od fruktoze, glukoze i glicerina prelijte preko želatina i mešajte neprekidno dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  • Dobijenu smesu sipajte u šećer u prahu, tačnije u udubljenje.
  • Mešajte lagano, vodeći računa da se tečnost iz sredine ne razlije po ivicama posude. A ukoliko vam se  to desi – ništa strašno, mešajte dokle god možete, a nakon toga smesu prebacite u čistu posudu. Jer, ako budete nastavili sa mešenjem u posudi u kojoj vam se smesa zalepila po zidovima, fondan neće biti gladak.
  • Tokom mešenja postepeno dodajte preostali šećer u prahu. Nemojte sipati sav šećer ukoliko vam se čini da je fondan dovoljno čvrst. (Obično potrošim 800-900 g šećera.)

Mešenje fondana

  • U početku (kada sipam smesu od glukoze, fruktoze, glicerina i želatina) mešam viljuškom dokle god je moguće, a onda rukom.
  • Ruke često perem jer se smesa lepi.
  • Ruke morate dobro obrisati nakon pranja (savetujem da koristite papirnate ubruse).
  • Tokom mešenja sipajte po malo gustina kako bi vam se smesa manje lepila.
  • Pod rukom ćete osetiti kada je fondan gotov.
  • Ne sme da se raspada kada ga teglite.

Bojenje fondana

  • Uglavnom koristim boje u prahu jer sam navikla na njih. Fondan možete bojiti na dva načina – odmah prilikom pravljenja ili kasnije, kada je fondan već umešen.
  • Kada bojim umešen fondan, boju rastvaram sa malo vode.
  • Napravim udubljenje u masi (u količini koju bojim) sipam boju i bukvalno par kapi vode. Količina vode zavisi od količine boje.
  • Vodu dodajem, kap po kap, sve dok se boja ne rastvori.
  • Ako ne stavite dovoljno vode, boja se neće dobro rastvoriti, pa će masa imati tamne tačkice po sebi od nerastvorene boje.

Ono što se, takođe, pokazalo kao dobro jeste da se masa umesi i pripremi par sati ranije pre upotrebe i to da bude malo mekša, da se dobro upakuje (ja je stavljam u kesu i plastičnu kutiju) i ostavi da odstoji. Pre upotrebe je treba dodatno premesiti. Meni je lakše da premesim deo po deo, pa da sjedinim. Na ovaj način masa bude glatkija, a samim tim i elastičnija.

Ovakva masa nije pogodna za izradu finijih cvetova poput ruža i orhideja. Za te stvari se koriste neke druge mase, koje se, po meni, ipak u kućnim uslovima ne mogu tako dobro napraviti, pa zato nemojte rizikovati.

I još nešto da vam kažem, ne volim torte od fondana jer to za mene nisu torte. One mogu biti lepe, ali po meni nemaju dušu…

Figurice mogu da preživim 😉 Za izradu figurica vam treba malo iskustva, malo alata i malo mašte. I bez alata ima zanata, ali ipak ne možete neke detalje tako precizno uraditi bez njega. Ne morate davati neke velike novce na alat osim ukoliko se ne bavite profesionalno izradom torti i kolača.

Napomena: Ukoliko ne želite da koristite sastojke životinjskog porekla (bilo da postite ili ne konzumirate namirnice životinjskog porekla) želatin životinjskog poorekla možete zameniti biljnim želatinom. Najčešće korišćeni biljni želatin je agar-agar. Uz napomenu da se agar ne ponaša isto kao želatin životinjskog porekla. Pre upotrebe, pročitajte uputstvo za upotrebu sa pakovanja.

Fondan - izrada i saveti - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Fondan - izrada i saveti - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Fondan - izrada i saveti - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Integralni tekst možete i još puno fotografija možete pogledati na blogu Domaćica za vas, Kristina Gašpar.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.