Gazdinstvo Soldatović - porodična tradicija proizvodnje meda - Recepti i Kuvar online
Gazdinstvo Soldatović - porodična tradicija proizvodnje meda - Recepti i Kuvar online

Poljoprivredno-pčelarska gazdinstvo Soldatović proizvodi med, mešavine meda i lekovitog bilja, lekovite rakije od meda i propolisa sa dodatkom bilja. Posebno su ponosni na domaće kozmetičke proizvode na bazi voska i eteričnih ulja (kreme za lice i ruke, balzame za usne, ulja,..) pod imenom Handmade by Marisol.

Gazdinstvo Soldatović - porodična tradicija proizvodnje meda - Recepti i Kuvar online
Gazdinstvo Soldatović – porodična tradicija proizvodnje meda – Recepti i Kuvar online

Gazdinstvo Soldatović je smešteno na obroncima Sokolskih planina u selu Bastav (na putu od Valjeva ka Peckoj i Ljuboviji). Pčelarstvo je tradicija porodice Soldatović započeta pre nekoliko generacija kao hobi starijih članova domaćinstva koji se prenosio sa kolena na koleno. Svaka generacija je dala svoj doprinos u osvajanju i poboljšavanju tehnike pčelarenja, a zatim je hobi prerastao u porodični posao u kojem svi članovi porodice rado učestvuju. Pčelinjak se nalazi u velikom voćnjaku (dunje, jabuke, šljive) koji je na oko 400 metara nadmorske visine, u brdskom području gde nema industrijskih zagađivača.

Da bismo proširili porodični  posao, odlučili smo da formiramo  novi pčelinjak i lociramo ga u Vojvođanskoj ravnici, u selu Sakule (selo roda). To nam je omogućilo da imamo dodatne vrste meda, od suncokreta i lipe, koji su karakteristični za prostranu i ravnu Vojvodinu, dok bagremov, livadski i šumski i dalje proizvodimo u brdovitoj Rađevinigovori nam Marija Soldatović, koja vodi računa o svim brendovima gazdinstva Soldatović.

Razvoj pčelarstva u Srbiji ponukao je i naše gazdinstvo da počnemo da proizvodimo mešavine meda i lekovitog bilja (koprive, đumbira, nane, matičnjaka, anis i drugih), koje se sve više koriste u ishrani, poboljšavanju zdravlja i kao pomoćna lekovita sredstva.

Marija Soldatović nam je još otkrila da gazdinstvo Soldatović, prateći razvoj proizvodnje i nauke i osvaja nove proizvode i tehnologije i u proizvodnju uvodi kozmetiku. Proizvode različite kreme za negu kože koje su potpuno prirodne i bez hemikalija, a izrađene su ručno na bazi pčelinjeg voska, maslinovog ulja, domaćih macerata lekovitih biljaka koje sami uzgajaju i koriste u daljoj proizvodnji.

Gazdinstvo Soldatović obezbeđuje lep poklon za najbolji recept meseca decembra, kao i poklon paket za najbolji recept godine.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!