Ovaj kolač neko zove Gemiš, neko Sudžuk. Kako god, ukusan je i brzo se priprema.
Gemiš, sastojci:
- 1,5 l vode
- 300 g šećera
- 200 g gustina
- 1/2 bočice (5ml) ekstrakta od jagode
- orasi ili lešnici, po potrebi, za ukrašavanje
Gemiš, priprema:
- U odgovarajuću šerpu nasuti 1l vode i šećer. Zagrejati i mešati da se šećer otopi. Gustin rastvoriti u 0,5l vode i nasuti u šerpu sa vodom i šećerom. Mešati da se zgusne.
- U pleh (35x25cm), pokvašen vodom, sipati polovinu smese.
- U drugi deo dodati ekstrakt, promešati i sipati u pleh preko belog dela.
Ohladiti, na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider. Kad se dobro ohladi i stegne, seći komade željene veličine. - Ukrasiti orahom, mlevenim orasima ili lešnicima.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!