Gemiš – Jelena Nikolić

0
210

Ovaj kolač neko zove Gemiš, neko Sudžuk. Kako god, ukusan je i brzo se priprema.

Gemiš, sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 300 g šećera
  • 200 g gustina
  • 1/2 bočice (5ml) ekstrakta od jagode
  • orasi ili lešnici, po potrebi, za ukrašavanje

Gemiš, priprema:

  • U odgovarajuću šerpu nasuti 1l vode i šećer. Zagrejati i mešati da se šećer otopi. Gustin rastvoriti u 0,5l vode i nasuti u šerpu sa vodom i šećerom. Mešati da se zgusne.
  • U pleh (35x25cm), pokvašen vodom, sipati polovinu smese.
  • U drugi deo dodati ekstrakt, promešati i sipati u pleh preko belog dela.
    Ohladiti, na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider. Kad se dobro ohladi i stegne, seći komade željene veličine.
  • Ukrasiti orahom, mlevenim orasima ili lešnicima.
  • Uživajte u ukusu!

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!