Gibanica naopako - Verica Poznanovic - Recepti i Kuvar online
Gibanica naopako - Verica Poznanovic - Recepti i Kuvar online

Gibanica naopako.

Gibanica naopako, sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu,
  • 4 kašike brašna,
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • 300 g sitnog sira,
  • 100 g kajmaka,
  • 3 čaše kiselog mleka (2dl )
  • 4 jaja i
  • 1dl ulja.

Gibanica naopako, priprema:

  • Rernu uključite na 200 stepeni, u vanglu sipajte brašno, so i sodu bikarbonu, dodajte sir, kajmak, kiselo mleko, ulje. Kore iseći ili iscepkati na manje komade.
  • Razdvojiti ih, gužvati, i ubacivati u vanglu sa filom mešajući nakon svakog ubacivanja.
  • Nemojte ubaciti sve kore odjednom, jer će se teže mešati i veća je šansa da fil negde ne uspe da prodre.
  • Kad su sve kore umešane ostaviti još deset minuta celu smesu da odstoji. Zatim je izliti na emajliran pleh dimenzija 25×35 ili drugi slične površine.
  • Peći gibanicu na 200 stepeni oko 45 minuta.
  • Dok se gibanica peče, pripemiti nešto na šta ćete osloniti ivice prevrnutog pleha, kako bi pleh bio odignut od podloge.
  • Možete upotrebiti 4 šoljice za kafu, četiri čaše… Kad je gibanica gotova, izvaditi je i odmah prevrnuti naopako, oslanjajući pleh na šoljice.
  • Ovo se mora uraditi što brže, da se gibanica ne bi “izduvala”.
  • U tom položaju je ostaviti da se hladi bar 30 minuta.
  • Na ovaj način gibanica će sačuvati vazdušastu unutrašnjost, kao i visinu koju je postigla tokom pečenja.
  • Nakon tog vremena, seći i služiti po želji uz jogurt, kiselo mleko, već po Vašem ukusu.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!