Gibanica od lomljenih kora – sasvim neplanirano sam kupila lomljene kore za pite i gibanice. Nije bilo drugih u tom momentu, pa sam bila primorana da kupim one kojih ima. I mogu vam reći da mi se pita-gibanica ovako pripremljena dopala. Kada su ovi sastojci u pitanju, tu nema šta da ne bude dobro, zar ne ;)?
Gibanica od lomljenih kora – Kristina Gašpar
- 5 jaja
- 1 dl jogurta
- 1 dl ulja
- 4 kašike griza
- 500 g sira po izboru
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 500 g lomljenih kora
- so po potrebi
- Od kora prvo odvojiti jedan deo kojim ćete obložiti pleh. Koja će količina biti potrebna, procenite sami u odnosu na veličinu pleha kom ćete peći pitu.
- Umutiti jaja, jogurt i ulje, potom dodati prašak za pecivo, griz, izmrvljen sir i komade kora. Smesu dobro izmešati. Ukoliko je sir slan, nema potrebe dodavati so.
- Pleh podmazati uljem, obložiti komadima kora i sipati umućenu smesu.
- Smesu lepo rasporediti po pleu, ali nemojte pritiskati, neka ostanu brežuljci. Veće brežuljke napraviiti uz ivicu pleha.
- Gibanicu peći na 200 stepeni oko pola sata, tačnije dok ne dobije zlatno-braon boju.
- Po želju, pitu možete posuti semenkama susama, kima, lana…
- Savetujem da ovu gibanicu pečete u što većem plehu, prečnika oko 28 cm. Bolja je kada je tanja, vazdušastija je.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!