GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE
GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

Francuska gastronomija, ambasador tradicije i hedonizma

Posle fantastičnog uspeha prve svetske „francuske“ večere koja je organizovana u martu 2015, sa zadovoljstvom vam najavljujemo drugo izdanje Ukusa Francuske za ponedeljak, 21. marta 2016. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE
GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

Nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica),  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle,  svaki kuvar koji želi da se priključi akciji bi u svom restoranu ponudio meni „à la française” držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Pozivamo sve zainteresovane restorane, kafane i bistroe u Srbiji da se prijave što pre na: http://uk.france.fr/en/gout-france-good-france. Rok je 17. Decembar.

U prvom izdanju Goût de France učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda i jedan u Kruševca: Chameleon Grand Casino, HoReCa Centar, Klub Književnika, Madera iz Beograda i Olive tree iz Kruševca. Restorani su tog 19. marta bili krcati, atmosfera sjajna, hrana i usluga vrhunski. Oni su sada deo brenda “Goût de France” i sigurni smo da će i ove godine biti sa nama.

Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat, između ostalog, organizovanjem večere u svojim rezidencijama. Francuska ambasada u Srbiji je prošle godine organizovala, uz večeru koju su priredili svi restorani – učesnici u projektu,  i veoma posećenu konferenciju za štampu, kao i degustacionu pilot večeru u rezidenciji na kojoj su šefovi gore navedenih restorana zaista briljirali. Pogledajte album Francuske ambasade na FB da vidite kako je to izgledalo:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.333557240186513.1073741834.289568564585381&type=3

GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE
GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

 

Uvereni smo da ćemo ovoga puta biti još uspešniji. Francuska ambasada u Srbiji i Francuski institut u Srbiji pomoći će vam i ove godine u prevodu menija i promociji događaja. Brzo se prijavite, i – javite se i nama, da znamo da ste u igri i da držimo palčeve da vas međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, uvrsti među 1000 izabranih svetskih restorana.

Branka G. Gajić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!