GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

Francuska gastronomija, ambasador tradicije i hedonizma

Posle fantastičnog uspeha prve svetske „francuske“ večere koja je organizovana u martu 2015, sa zadovoljstvom vam najavljujemo drugo izdanje Ukusa Francuske za ponedeljak, 21. marta 2016. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE
GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

Nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica),  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle,  svaki kuvar koji želi da se priključi akciji bi u svom restoranu ponudio meni „à la française“ držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Pozivamo sve zainteresovane restorane, kafane i bistroe u Srbiji da se prijave što pre na: http://uk.france.fr/en/gout-france-good-france. Rok je 17. Decembar.

U prvom izdanju Goût de France učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda i jedan u Kruševca: Chameleon Grand Casino, HoReCa Centar, Klub Književnika, Madera iz Beograda i Olive tree iz Kruševca. Restorani su tog 19. marta bili krcati, atmosfera sjajna, hrana i usluga vrhunski. Oni su sada deo brenda “Goût de France” i sigurni smo da će i ove godine biti sa nama.

Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat, između ostalog, organizovanjem večere u svojim rezidencijama. Francuska ambasada u Srbiji je prošle godine organizovala, uz večeru koju su priredili svi restorani – učesnici u projektu,  i veoma posećenu konferenciju za štampu, kao i degustacionu pilot večeru u rezidenciji na kojoj su šefovi gore navedenih restorana zaista briljirali. Pogledajte album Francuske ambasade na FB da vidite kako je to izgledalo:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.333557240186513.1073741834.289568564585381&type=3

GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE
GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

 

Uvereni smo da ćemo ovoga puta biti još uspešniji. Francuska ambasada u Srbiji i Francuski institut u Srbiji pomoći će vam i ove godine u prevodu menija i promociji događaja. Brzo se prijavite, i – javite se i nama, da znamo da ste u igri i da držimo palčeve da vas međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, uvrsti među 1000 izabranih svetskih restorana.

Branka G. Gajić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

GOÛT DE FRANCE / GOOD FRANCE / UKUSI FRANCUSKE

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.