Gözleme ili turske palačinke – Javorka Filipović

0

Gözleme ili turske palačinke – Javorka Filipović

Gözleme ili turske palačinke – turski specijalitet- nešto izmedju palačinki i pite.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Palačinke, kliknite na link: PALAČINKE RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Gözleme ili turske palačinke - Javorka Filipović | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Štampanje

Gözleme ili turske palačinke – Javorka Filipović

Gözleme ili turske palačinke - turski specijalitet- nešto izmedju palačinki i pite.
Vreme pripreme 50 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour 10 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

Testo:

  • 500 g mekog brašna
  • 10 g svežeg kvasca
  • malo soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250-300 ml mlake vode

Nadev :

  • 300 g svežeg spanaća
  • 2 glavice mladog crnog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 g sira
  • po ukusu soli i bibera

Uputstvo za pripremu

  1. Prvo pripremiti nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i sitno naseckati.
  2. U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.
  3. Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je testo previše suvo.
  5. Podelitiu testo na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tiganja ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.
  6. Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.
  7. Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadev od spanaća,prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.
  8. Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.
  9. Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.--
  10. Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.

Beleške

Testo možete napraviti i bez kvasca. ali mi volimo da se malo oseća debljina testa a i lakše je za razvlačenje jufke. Ko ima pizza pekač, može gozleme peći u njemu.

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.