Gözleme ili turske palačinke – Javorka Filipović
Gözleme ili turske palačinke – turski specijalitet- nešto izmedju palačinki i pite.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Palačinke, kliknite na link: PALAČINKE RECEPT.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Gözleme ili turske palačinke – Javorka Filipović
Gözleme ili turske palačinke – turski specijalitet- nešto izmedju palačinki i pite.
Testo:
- 500 g mekog brašna
- 10 g svežeg kvasca
- malo soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250-300 ml mlake vode
Nadev :
- 300 g svežeg spanaća
- 2 glavice mladog crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g sira
- po ukusu soli i bibera
- Prvo pripremiti nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i sitno naseckati.
- U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.
- Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine.
- Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je testo previše suvo.
- Podelitiu testo na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tiganja ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.
- Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.
- Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadev od spanaća,prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.
- Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.
- Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.–
- Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.
Ko ima pizza pekač, može gozleme peći u njemu.