Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Grčka halva po receptu Aggelosa Ypokamisasa – Kristina Gašpar

0

Grčka halva – originalna grčka halva ;), po receptu Aggelosa Ypokamisasa.

Grčka halva - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grčka halva – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Grčka halva - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Grčka halva po receptu Aggelosa Ypokamisasa – Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Grčka halva - originalna grčka halva ;), po receptu Aggelosa Ypokamisasa.
Obrok Desert
Kuhinja Grčka
Vreme pripreme 5 minutes
Termicka obrada 15 minutes
Ukupno vreme 20 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 150 gr maslaca ili maslinovog ulja
  • 300 gr krupnog griza
  • 450 gr šećera
  • 600 ml vode
  • narandžina kora
  • 1 štapić cimeta
  • aroma vanile
  • suvog grožđa proizvoljna količina

Za dekoraciju:

  • sveži listovi nane
  • seckani orasi
  • suvo grožđe
  • med

Uputstvo za pripremu

  1. Maslac istopiti na rigli, pa dodati griz. Pržiti uz mešanje dok griz ne dobije zlatno-braon boju. Voditi računa da griz ne zagori.
  2. Dok se griz prži, skuvati sirup.
  3. Staviti šećer i vodu, pa dodati suvo grožđe, cimet i rendanu koru narandže. Kada je sirup gotov, dodati aromu vanmile i izvaditi štapić cimeta.
  4. Sirup ne treba kuvati dugo, na laganoj temperaturi oko 10 minuta. To vreme je dovoljno i da se griz isprži, takođe, na nižoj temperaturi.
  5. Sirup skloniti sa ringle i ostaviti da se malo odmori, gotovo nekoliko sekundi, pa ga preliti preko griza i promešati.
  6. Ostaviti da se halva odmori, kako bi se sastojci sjednili, tj. sirup upio u griz. Šerpu treba pokriti krpom,
  7. Sastojci će se sjediniti za par minuta.
  8. Nakon toga servirati halvu, možete je stavljati u modlice ili sipati u neku veću posudu, pa kada se malo ohladi, seći na parčad.
  9. Grčka halva se može služiti i topla i hladna.
  10. Halvu dekorisati navedenim sastojcima koje je preporučio Aggelos Ypokamisas.
  11. Ja nisam imala listove nane, pa sam ih zamenila komadićima narandžine kore. Nemojte stavljati puno meda jer će vam poslastica biti preslatka. Med možete stavljati na tanjir, dekoracije radi, ali možete i poprskati halvu zbog arome.
    Grčka halva - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.