Kad krenemo na letovanje u Grčku prvo pomislim na giros 🙂 Volim ja puno grčkih jela, pita, poslastica, a iznad svega voća, ali nekako mi je uvek s Grčkom, nakon mora – prva asocijacija giros.
![Grčka - hrana je deo letovanja 1 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-02.jpg)
Prvi susret sa Grčkom bio je još 1990. godine i giros je bio ljubav na prvi pogled 🙂 Menjali smo mesta boravka, probala sam razne girose, ali nikada mi se nije dogodilo da mi se ne svidja. Ne znam u čemu je tajna, ali očigledno da neka magija postoji?
Prvi miris hrane koji osetim je miris mesa koje se okreće na vertikalnom roštilju, ponekad i nisam gladna, ali me taj miris mami da zastanem i posmatram pripremu i serviranje. Volim ga najviše u piti, sada ga jedem bez priloga, iako giros bez priloga nije pravi, ali mi zato uvek stave više mesa nego što mogu da pojedem. I serviran kao porcija je dobar, važan je ipak izbor i način pripreme mesa, ali omiljeni mi je giros u piti.
![Grčka - hrana je deo letovanja 2 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-07.jpg)
Posle girosa, i tako obilnog ručka, večera nije ni potrebna.
I dok sam u Grčkoj, trudim se da rasporedim obroke tako da ipak nekoliko puta jedem giros, ponekad promenimo restoran, ali uglavnom se zadržimo kod onog prvog jer po nekom nepisanom pravilu, a i gledajući gužve po restoranima, uvek odaberemo onaj najbolji. Giros za dobrodošlicu i giros za rastanak je neki naš ritual kojeg se nikad ne odričemo 🙂
A Grčka ipak nije samo giros. Trebalo bi probati mnoge stvari, a ribu svakako treba jesti u ribljem restoranu. Nisam neki ljubitelj ribe, ali sveže spremljena orada je posebno ukusna.
![Grčka - hrana je deo letovanja 3 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-04.jpg)
I dok se suprug bavio ribom, ja sam uživala u grčkoj musaki. Spoj patlidžana i krompira je nama stran za musaku, ali grčka musaka je baš takva. Neki restorani je spremaju bolje, neki i ne baš, ali svakako se nećete pokajati ako je probate. Čak sam naučila i ja da je pravim i dobro dođe za promenu u jelovniku.
![Grčka - hrana je deo letovanja 4 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-03.jpg)
A kako bi ručak u taverni prošao bez suvlakija ili svinjetinje s roštilja. Sada sve češće suvlaki spremaju od piletine, ali nekako mi je od svinjetinje bolji i ukusniji.
![Grčka - hrana je deo letovanja 5 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-08.jpg)
Ako poželite da spremite suvlaki, nije teško kad donesete začine iz Grčke, ali možete i kombinacijom onoga što imate pri ruci napraviti odličan specijalitet. Po želji odaberite meso i pročitajte način pripreme 🙂
U Grčkoj kuhinji puno je zastupljeno meso, naravno i riba, i kad vam sve to dosadi onda možete i sami nešto da pripremite. U svako doba godine možete kupiti povrće dobrog kvaliteta, uglavnom ima i mesara s velikim izborom mesa, tako da vam priprema obroka neće oduzeti puno vremena. Posebno im je krompir dobar, i uvek se čudim da mi nemamo tu vrstu a poznati smo proizvođači kvalitetnih sorti krompira.
Pekare me uvek mame svojim pitama, raznim pecivima i sve raznovrsnijim hlebovima. Ako smo mi veći proizvođači pšenice od njih, ne možemo se pohvaliti boljim kvalitetom hleba i peciva. Čini mi se da smo se mnogo komercijalizovali i udaljili od klasičnih hlebova i peciva, a Grci baš to čuvaju i kvalitet hleba im je na visokom nivou. Posebno volim njihov tradicionalni hleb od mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna koji dugo zadržava svežinu bez obzira kako ga čuvali.
U pekaru posebno svraćam zbog omiljene spanakotiro pite. Boraviti u Grčkoj a ne doručkovati bar jednom pitu, naravno da je obavezno domaće kiselo mleko, kao da niste ni bili tamo.
Nakon jutarnje šetnje kraj mora svratimo u pekaru, a tamo nas dočeka hrskava i rumena topla pita koju bih počela jesti već na putu do sobe.
![Grčka - hrana je deo letovanja 6 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-06.jpg)
Pravim je kad je se uželimo, ali nisam nikada sama razvlačila kore za pitu, pa ako poželite da je spremite pogledajte recept.
I dok pričamo o hrani u Grčkoj, nikako ne smem izostaviti omiljeno piće na plaži- frape 🙂 Pod suncobranom i na ležaljci, uz šum mora i ukrštenicu ili knjigu, polako ispijam kafu za početak dana.
![Grčka - hrana je deo letovanja 7 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-05.jpg)
A nakon ručka i popodnevne domaće kafe na terasi smeštaja obavezno ide voće. Najslađe grožđe i lubenice su u Grčkoj i zato koristimo priliku da se dobro osladimo ukusnim voćem. Sada u maju grožđa još nema, nekako mi je bilo čudno da ga nećemo jesti, ali su lubenice slatke i uživali smo u njima 🙂
![Grčka - hrana je deo letovanja 8 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-10.jpg)
Nismo mali, ali volimo da se ponekad počastimo i sladoledom. Sve je više dobrih italijanskih sladoleda, ali ja nekako uvek biram specijalitet poslastičarnice i nikada se nisam pokajala. Kugla je mnogo veća nego kod nas, sladoled je masniji, a kako sam probala i one u Italiji, mogu reći da po kvalitetu ne zaostaju za njima.
![Grčka - hrana je deo letovanja 9 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-09.jpg)
Suprug i dalje tvrdi da mu je najbolji sladoled bio u Dubrovniku. Ja ga nisam tamo jela, a vi, ako vas put tamo nanese, obavezno probajte sladoled na Stradunu 🙂
Ovde vam neću pisati o cenama, nije mnogo skuplje nego kod nas ručati u restoranu, ali trebalo bi tokom boravka u nekoj zemlji probati njihove specijalitete, jer kad prođu godine ostaju sećanja na pojedine dobre ukuse.
A kakav bi to ručak u restoranu bio bez mačaka. Ima ih svuda, ali kad osete miris hrane odmah dodju do stola i samo vas posmatraju. Nisu napadne, veoma mirne i tihe, tako da ih možete uslikati.
![Grčka - hrana je deo letovanja 10 Grčka - hrana je deo letovanja - Javorka Filipovi- Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/Grcka-hrana-je-deo-letovanja-Javorka-Filipovic-11-300x225.jpg)
Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>
Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, OVDE >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!