Intervju sa... Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije - Recepti i Kuvar online
Intervju sa... Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije - Recepti i Kuvar online

Nastavljajući intervjue sa predstavnicima kulinarske blogerske zajednice, razgovarali smo i sa Javorkom Filipović, blog Kuhinjske čarolije. Javorka više od 6 godina svojim receptima privlači pažnju brojnih posetilaca svog bloga, a posebno veliki broj pratilaca ima na Fejsbuku – blizu 150.000!

Javorka Filipović je bila i jedan od 12 finalista našeg izbora za Najbolji recept 2015. godine, a njen recept Semenkasta integralna pita privukao je pažnju našeg žirija.

Kako ste se odlučili da pokrenete svoj blog “Kuhinjske čarolije” i kada je to bilo?

“Kuhinjske čarolije” sam pokrenula u oktobru 2009. godine. Pre toga sam već imala jednogodišnji staž objavljivanja recepata na Coolinarika.com i poželela sam da sve svoje recepte imam na jednom mestu.

Blog pruža mogućnost veće slobode u pisanju, recept se može obogatiti sećanjima na osobe od kojih potiče, ali i prezentovati recept isproban s drugih kuhinjskih blogova uz sugestije i preporuke. Ali, blog je i vaša lična karta po kojoj vas čitaoci prepoznaju i pamte.

Intervju sa... Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije - Recepti i Kuvar online
Intervju sa… Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije – Recepti i Kuvar online

Ko vam je bio inspiracija za da startujete blog?

Inspiracija za pokretanje bloga bio mi je blog “Astal – kuhinja moje ravnice”. Veru s bloga Astal sam upoznala na Coolinarici i odmah smo se prepoznale jer i ona vuče korene s prostora južnog Banata. Prijateljstvo nastalo tokom blogovanja, traje i danas i njoj sam zahvalna na pomoći, koju mi uvek pruža kao iskusnija blogerka. Imale smo nekoliko odličnih saradnji, tako je nastala i online knjižica Bakina riznica. Kuhinjske čarolije: BAKINA RIZNICA

Šta smatrate svojim najvećim uspehom u kuhinji, ili “Kuhinjskim čarolijama”, što vas to razlikuje od drugih?

“Kuhinjske čarolije” se razlikuju od drugih blogova, jer sadrže recepte jednostavne za pripremu sa svima dostupnim i pristupačnim po ceni namirnicama. Uz pomoć objavljenih recepata i početnici u kuhinji mogu savladati tajne dobrog ručka i ukusnog peciva. Najveća pohvala mi je kad mlade osobe kažu da su isprobale recepte i da su uz njih zavolele kuvanje. Takav je slučaj s ćerkom naših kućnih prijatelja. Možete zamisliti moje oduševljenje kad me posluži kolačem po mom receptu 🙂

Ili kada mi komšinica kaže da je njena ćerka napravila prve kifle koristeći recept s bloga 🙂

Moj najveći uspeh u kuhinji je to što podjednako dobro mogu napraviti sve što čini svakodnevni jelovnik jedne prosečne srpske porodice, ali i zahtevnije đakonije za proslave. Jedino se nikad nisam oprobala u pravljenju fondana i izradi figura za torte, jer ne volim boje koje on u sebi sadrži zato što su nezdrave i nepoželjne u ishrani dece, a ona ih najviše konzumiraju.

Kako objašnjavate činjenicu da vaša stranica na Fejsbuku ima blizu 150.000 pratilaca?

Broj posetilaca stranice Kuhinjske čarorije na Fejsbuku je i mene iznenadio. Sve je krenulo slučajno. Dugo nisam imala stranicu, a onda mi je Vera s bloga “Astal” pomogla oko njenog pravljenja i tako je krenulo. Prvo je to bilo nekoliko stotina, a onda je pre 2 godine taj broj počeo da raste i mnogo mi znači svaki ostavljen komentar ili deljenje stranice. Trudim se da svima odgovorim na pitanja i nedoumice i ta saradnja s nepoznatim, ali i poznatim čitaocima, mi je putokaz kuda dalje da razvijam svoj blog i stranicu.

Intervju sa... Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije - Recepti i Kuvar online
Intervju sa… Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije – Recepti i Kuvar online

Da li imate neki omiljeni recept internacionalne kuhinje, koji ste probali na nekom putovanju?

Dosta sam putovala po Evropi i uvek sam se trudila da isprobam što više domaće hrane. Iz svake kuhinje imam svoje favorite: iz Italije je to sladoled i razne paste i njoke bez paradajza,iz Španije je paelja,iz Francuske kroasani, u Rusiji je to boršč i divno mirisno pecivo, u Grčkoj je giros i suvlaki, u Bugarskoj kuhinji nisam pronašla omiljenu hranu, kao ni u Madjarskoj.

U Sloveniji sam probala najbolji kolač sa sirom za  čijim receptom još uvek tragam. U Nemačkoj su to njihove knedle od krompira kao prilog raznom mesu. I naravno, neprevazidjeno pivo, pa čak i ono bezalkoholno.

Preporučujem da probate suvlaki u kućnom izdanju. http://kcbyjafi.blogspot.rs/2009/10/suvlaki.html

Koju biste zemlju i destinaciju voleli da posetite i probate njihovu kuhinju?

Volela bih da posetim Japan i probam njihovu hranu jer u ishrani koriste puno ribe i povrća, ali i zato što ne obiluju orijentalnim začinima, koji mi ne prijaju.

Koji su vam omiljeni zacini za slana jela, a koji za slatkiše?

Za slana je jela koristim standardne začine: biber i alevu papriku, ali često dodam origano, bosiljak, majčinu dušicu ili ruzmarin. Za slatkiše uvek biram vanilu i cimet jer volim kad mi kuća zamiriše na njih.

Koji je vaš omiljeni recept koji se objavili na vašem blogu, a koji je imao najviše pregleda?

Moj recept sa najviše pregleda, oko 32 000, je recept za Pitu od domaćih kora http://kcbyjafi.blogspot.rs/2011/04/pita-od-domacih-kora-ili-kako-napraviti.html

Intervju sa... Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije - Recepti i Kuvar online
Intervju sa… Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije – Recepti i Kuvar online

Do ovog recepta sam došla sasvim neočekivano i nakon višednevnog gledanja kako moje prijateljice Bosanke prave pite i postavljaju slike svog umeća. Ponekad znam da zasučem rukave i razvlačim kore, ali to radim jako retko i kad se zainatim da i ja razvučem testo preko celog stola. Ali, baš taj recept je s najviše pregleda a nije nešto što je meni omiljeno i što volim da radim. Mnogo veće zadovoljstvo mi je kiselo testo, koje pravim i bez mere. Osećaj za testo je nešto čime se ponosim jer sam kasno krenula da ga pravim. Ali, geni su tu presudni.

Šta biste poručili svima, koji upravo razmišljaju da pokrenu sopstveni kulinarski blog?

Svi koji vole da kuvaju, beleže recepte, imaju vremena i želju da se posvete bar nekoliko sati nedeljno uređenju bloga mogu to veoma lako ostvariti. Svaki početak je težak i neka Vas to ne pokoleba. Kako se blog bude razvijao i jačao, tako ćete i Vi biti sigurniji da radite pravu stvar.

Nije potrebno puno kompjuterskog znanja, ali se uvek trudite da Vam fotografije budu privlačne i da onaj ko ih vidi poželi da tog trenutka to i pojede.

Beograd, februar 2016.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo, sva prava zadržana, All rights reserved

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!