Grčka musaka recept – kako se sprema, sastojci i način pripreme

0

Grčka musaka recept

Grčka musaka recept je, možda, najpoznatiji od svih grčkih recepata.

Musaka, generalno, je jelo bazirano na glavnom sastojku patlidžanu ili krompiru, koje često uključuje i mleveno meso, i uglavnom je rasprostranjeno u kuhinjama bivšeg Otomanskog carstva, sa brojnim lokalnim i regionalnim varijacijama.

U Turskoj, to je dinstana verzija ovog jela, koja se priprema i služi u dubljim sudovima (casserole), a konzumira toplo ili na sobnoj temperaturi. U arapskim zemljama, lokalna varijanta musake se jede ohlađena. Na Balkanu, jelo je slojevito i obično se služi vruće.

Grčka verzija musake, obično se pravi od plavog patlidžana i paradajza, uz mleveno meso, preliveno bešamel sosom i zapečeno u rerni.

Moderna grčka verzija recepta za musaku, nastala je početkom 20. veka. Ona ima tri sloja, koja se pripremaju odvojeno, pre nego što u se iskombinuju i slože u sud za pečenje. Donji sloj je napravljen od seckanog plavog patlidžana u maslinovom ulju; srednji sloj je od dinstane mlevene jagnjetine i seckanog blanširanog paradajza, uz dodatak crnog luka, belog luka i začina (cimet i crni biber); i gornji sloj je od bešamel sosa. Grčka musaka se obično služi topla, ne previše vruća; ako je musaka tek gotova, isecite je na kvadrate, malo ih razdvojite i neka se jelo malo “odmori”, pre serviranja. Musaku možete i podgrevati…

Postoje varijacije ovog osnovnog recepta za grčku musaku, koje su, ponekad, bez bešamel sosa na vrhu, a ponekad sa drugim povrćem. U Grčkoj, takve varijacije mogu da uključe, pored kriški plavog patlidžana, dinstane tikvice sečene na kriške, polu-pečeni krompir, ili dinstane pečurke. Postoji čak i vegetarijanska verzija, koja ne obuhvata ni meso ni mlečne proizvode, samo povrće.

Grčka musaka recept

Sastojci:

  • plavi patlidžan, 3 – 4 komada
  • krompir – 400-500 gr
  • junetina – 500-600 gr, mlevena
  • crveni luk – 2 glavice
  • beli luk, 2 čena
  • crno vino, oko 1 dl
  • peršun
  • paradajz
  • paradajz sos
  • jaje
  • šećer, 1 kašičica
  • prezle
  • maslinovo ulje
  • biber
  • so
  • buter, 100 gr
  • brašno
  • mleko
  • feta sir, 500 – 600 gr

Priprema:

  • Oprati i oljuštiti plavi patlidžan. Iseći patlidžan na kriške, širine oko 7-8 mm. Dobro posoliti i staviti u cediljku da odstoji. Cediljku ostavite u lavabou, da bi višak tečnosti mogao da se cedi. Ostavite da se cedi oko 20 minuta (poželjno je 1 sat). Ovo omogućava da se patlidžan oslobodi gorčine. Oprati i očistiti krompir. Iseći na tanke kriške i staviti da se kuva. Skuvati krompir do pola.
  • Plavi patlidžan sprati od soli i osušiti na papirnom ubrusu. Umutiti jaje. Premazati svaku krišku jajetom, sa obe strane, i uvaljati u prezle. U sud za pečenje, staviti papir za pečenje i naslagati plavi patlidžan. Peći oko 30 minuta na maksimalnoj temperaturi.
  • Tiganj premazati maslinovim uljem. Iseckati crveni luk. Beli luk iseckati ili usitniti presom. Tiganj zagrejati i dodati iseckani crveni luk. Pržiti 5 minuta. Dodati beli luk. Pržiti oko 1 minut. Dodati mlevenu junetinu. Dodajte crno vino. Kad se ukrčka, dodajte peršun,  malo svežeg paradajza, i malo paradajz sosa, radi arome. Dodati 1 kaščicu šećera. Ostavite otvoreno da se krčka oko 15 minuta, da višak tečnosti može da ispari.
  • Priprema bešamel sosa: rastopite buter na blagoj temperaturi. Kada se buter istopi, dodati malo brašna, uz stalno mešanje, dok se ne dobije glatka masa. Ostaviti na vatri još oko minut, ali masa ne sme da dobije braon boju. Dodavati lagano mleko, uz mešanje. Ostaviti da se malo stegne, ali, ne sme da bude jako zgusnuto. Savet: napravite bešamel sos, pre nego što počnete da spremate ostale delove recepta za musaku.
  • Dobro podmažite sud za pečenje (duboka tepsija, kao za lazanje, npr.). Pospite dno prezlama. Postavite preko prezli sloj krompira. Preko sloja krompira postavite sloj plavog patlidžana. Zatim stavite sloj mesa. Nakon mesa sloj patlidžana. Preko patlidžana stavite sloj izlomlenog feta sira. Slojeve ponavljajte dok ne popunite sud za pečenje. Sipajte bešamel sos, tako da popuni sve slojeve, i sve uglove. Iskoristite kašiku, da biste omogućili da sos prodre kroz sve slojeve. Preko gornjeg sloja, narendajte malo preostalog feta sira.
  • Pecite u rerni na maksimalnoj temperaturi (ne više od 350 C), nekih 45 minuta, tj. dok gornja površina ne dobije lepu zlatnu boju. Ukoliko vaša rerna ne može da postigne 350 C, vreme spremanja se produžuje.
  • Pre serviranja, ostavite da odstoji 15-20 minuta.
  • Grčka musaka se služi uz sezonske salate.

Pogledajte sve naše recepte za musaku >>>

Da li je i vama grčka musaka omiljeno jelo? Koji je vaš omiljeni recept za grčku musaku?

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.